SAD i Kina održali su jako važan sastanak. Ovo su glavni zaključci

1
Radiosarajevo.ba
SAD i Kina održali su jako važan sastanak. Ovo su glavni zaključci
Foto: EPA-EFE / Xi Jinping i Joe Biden

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden sastali su se danas na Baliju uoči summita skupine G20.

Odnosi između Kine i SAD-a pali su na najnižu razinu unazad nekoliko desetljeća, opterećeni nizom problema, od Tajvana do trgovinskih sporova.

Saglasili se da se nuklearno oružje ne smije koristiti

Dvojica državnika prvi su put razgovarala u četiri oka od kada je Biden postao predsjednik, a sastanak G20, koji počinje sutra, zasigurno će pratiti napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Joe Biden dao obećanje: S kojim državama će SAD imati novu saradnju?

Joe Biden dao obećanje: S kojim državama će SAD imati novu saradnju?

Xi i Biden saglasili su se da se nuklearno oružje nikada ne smije koristiti, uključujući i Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće. Biden je obećao da neće biti novog Hladnog rata s Kinom. Također je rekao da ne vjeruje da će Kina napasti Tajvan.

Xi je naglasio da je Tajvan i dalje jezgra temeljnih interesa Kine i prva crvena linija u američko-kineskim odnosima koja se ne može prijeći, prenosi Index.

Napetosti su porasle u augustu kada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan. Kina je odgovorila velikim vojnim vježbama oko Tajvana, što je izazvalo strah od mogućeg sukoba između SAD-a i Kine.

Biden: Apsolutno vjerujem da ne mora biti novog Hladnog rata

Posljednjih sedmica američki dužnosnici upozorili su da bi Kina mogla pojačati planove za invaziju na Tajvan. Novinari su danas pitali Bidena vjeruje li u to i misli li da se sprema novi Hladni rat.

"Apsolutno vjerujem da ne mora biti novog Hladnog rata. Susreo sam se mnogo puta sa Xi Jinpingom i bili smo iskreni i jasni po svim pitanjima. Ne mislim da postoji bilo kakav neposredni pokušaj invazije s kineske strane", rekao je Biden te dodao:

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

"Jasno sam dao do znanja da želimo da se pitanja riješe na miran način i tako nikada ne mora doći do toga. I uvjeren sam da je on razumio što sam govorio, ja sam razumio što je on govorio."

Kazao je i da su se on i Xi saglasili uspostaviti dijalog na ključnim razinama vlasti kako bi se riješila pitanja. Dodao je da je Xiju jasno dao do znanja da se američka politika prema Tajvanu nije nimalo promijenila. Biden je više puta rekao da će SAD braniti Tajvan ako ga Kina napadne.

Xi: Svijet je spreman prihvatiti zajedništvo Kine i Amerike

Osim o Tajvanu, Xi i Biden razgovarali su i o Sjevernoj Koreji te o ratu u Ukrajini. Obojica su nastojala signalizirati jedan drugome, ali i ostatku svijeta, da su svjesni kako globalna stabilnost počiva na odnosima između Kine i SAD-a te da će se ponašati odgovorno.

Xi je izjavio kako kinesko-američki odnosi "ne bi trebali biti igra nulte sume jer je svijet u potpunosti sposoban prihvatiti razvoj i zajednički prosperitet Kine i SAD-a". Ulozi su i dalje veliki za obje strane, kao i za ostatak svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije