SAD i Iran pregovaraju o smirivanju tenzija

2
Fena
SAD i Iran pregovaraju o smirivanju tenzija
Foto: Twitter / Iranska zastava, Ilustracija

SAD vodi pregovore sa Iranom, kako bi stvorili uslove da ograniče iranski nuklearni program, oslobode neke zatvorene američke državljane i odmrznu određeni dio iranske imovine u inostranstvu, naveli su iranski i zapadni zvaničnici.

Ovi koraci bi bili predstavljeni kao međusobno razumijevanje dvije strane, a ne kao sporazum koji bi zahtijevao reviziju u američkom Kongresu, čiji se mnogi članovi protive davanju povlastica Iranu zbog njegove vojne pomoći Rusiji, represije u zemlji i podrške ljudima koji su ugrozili interese SAD u regiji.

Pošto nije uspjela da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, administracija američkog predsjednika Joe Bidena nada se da će uspostaviti neka ograničenja Iranu kako bi ga spriječila da dobije nuklearno oružje, koje bi moglo ugroziti Izrael i izazvati trku u naoružanju, navodi britanska agencija. Iran, s druge strane, ističe da nema ambicije razviti nuklearno oružje.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Sporazum iz 2015. godine, koji je tadašnji predsjednik Donald Trump odbacio 2018, ograničio je iransko obogaćivanje uranija na 3,67 posto čistoće i zalihe ovog materijala na 202,8 kilograma, granice koje je Teheran od tada daleko premašio.

Američki i evropski zvaničnici traže načine da obuzdaju nuklearne ambicije Teherana od sloma indirektnih američko-iranskih pregovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije