SAD bi trebale potpisati mirovni sporazum

Radiosarajevo.ba
SAD bi trebale potpisati mirovni sporazum

Sjedinjene Države trebale bi bezuslovno zamijeniti korejski sporazum o primirju mirovnim sporazumom, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje, prenosi Fena.

"SAD ne bi trebale samo tvrditi da nemaju nikakve neprijateljske namjere prema Sjevernoj Koreji nego dokazati to i praktičnom akcijom da zamjene sporazum o primirju mirovnim sporazumom bez ikakvih opravdanja ili preduslova", navodi se u saopćenju.

U saopćenju stoji i da "nestabilno primirje" između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država na Korejskom poluotoku traje već 59 godina, i naglašava da je to "krajnje abnormalna situacija bez presedana u svjetskoj historiji ratovanja", javila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje, KCNA.

Washington "namjerno insistira na dugom primirju i konstantno izbjegava zaključivanje mirovnog sporazuma i zadržava stanje neizvjesnosti na Korejskom poluotoku", dodaje se u saopćenju i tvrdi da je "to tipično izražavanje neprijateljske politike prema Sjevernoj Koreji".

U međuvremenu, Sjedinjene Države "sistematski su ukidale najznačajnije odredbe sporazuma o primirju, uporno su jačale vojne i nuklearne prijetnje Sjevernoj Koreji i prinudile su je da ima pristup nuklearnom oružju", navodi se u saopćenju, prenosi Xinhua.

"Jedan način za rješenje problema je da se potpiše mirovni sporazum sa SAD-om, a drugi je da se iskorijeni uzrok napetosti na Korejskom poluotoku kroz trajni mir", dodaje portparol miinistarstva.

Korejski rat, koji je izbio 1950. godine, završen je 27. jula 1953. potpisivanjem sporazuma o primirju u Panmunjomu na granici Sjeverne i Južne Koreje. Rat, međutim, još nije zvanično okončan jer nikakav mirovni sporazum nije potpisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije