Sa minareta 90.000 džamija u gluhoj noći odjekivali su samo salavati

Anadolija
Sa minareta 90.000 džamija u gluhoj noći odjekivali su samo salavati
Foto: AA / Sa minareta džamija u Turskoj

U ponedjeljak navečer su na treću godišnjicu pokušaja puča 15. jula 2016. godine u 90 hiljada džamija širom Turske proučeni salavati koji su postali simbol jedinstva i sloge turskog naroda koji se hrabro suprotstavio pokušaju puča.

Sarajevo: 251 stablo u znak sjećanja na šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj

U okviru aktivnosti održanih u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) širom Turske su poslije ponoći proučeni salavati s minareta 90 hiljada džamija.

Salavati su se učili u noći pokušaja puča, a služili su kao moralna snaga koja je dodatno osnažila jedinstvo naroda.

Vijećnica i Stari most zasjali u bojama turske zastave

Osim toga, svjetla na džamijama i minaretima su ostala upaljena sve do jutra, odnosno do sabah-namaza.

Godišnjica pokušaja puča: Izetbegović i Erdogan na sedždi jedan pored drugog

Povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, širom Republike Turske obilježen je Dan demokratije i nacionalnog jedinstva. Različitim manifestacijama zvaničnici i građani odali su počast šehidima i građanima Turske koji su 15. jula 2016. godine hrabro pružili otpor.

Centralni skup je održan na istanbulskom aerodromu "Ataturk" gdje se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio pred više desetina hiljada građana. Skup u Istanbulu simbolično je upriličen na aerodromu "Ataturk", aerodromu na koji je turski predsjednik Erdogan sletio u noći 15. jula, te se tamo obratio mnogobrojnim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije