Ruža izvela prevaru vijeka pa nestala: Sada FBI nudi ovu nagradu za informacije o njoj

0
Radiosarajevo.ba
Ruža izvela prevaru vijeka pa nestala: Sada FBI nudi ovu nagradu za informacije o njoj
Foto: Printscreen / Ruja Ignjatova

Ruja (Ruža) Ignjatova sebe je nazvala "Kripto-kraljicom" i krenula je da reklamira svoju navodno novu digitalnu valutu, OneCoin.

Uspjela je da ubijedi investitore širom svijeta da joj ukupno pošalju 4 milijarde dolara, a potom je nestala bez traga. Sada joj je FBI za petama.

OneCoin, kažu vlasti, bio je prevara. FBI je u četvrtak stavio na drugo mjesto liste 10 najtraženijih kriminalaca u svijetu, nekoliko dana nakon što je to učinio i Europol. U obavještenju biroa objavljenom u četvrtak ponuđena je nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hapšenja gospođe Ignjatove, piše BBC.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Damian Viliams, američki tužilac Južnog okruga Njujorka, nazvao ju je "međunarodnim bjeguncem koji je navodno organizovao prevaru širom svijeta".

"Sada sjedi rame uz rame na top 10 listi pored vođa kartela, ubica i terorista", rekao je Vilijams i dodao da to nije slučajno.

Vlasti kažu da je OneCoin bila jedna od najvećih piramidalnih šema u modernoj istoriji. Iako je Ignjatova tvrdila da je podržan blokčejnom, tužioci su rekli da ga nema, da je ona izmislila cijenu kao i da se novčićima uopšte nije trgovalo, piše NBC.

Kada je Ministarstvo pravde otkrilo optužnicu protiv Ignjatove 2019. godine, tadašnji pomoćnik glavnog direktora FBI-ja Vilijam Svini Mlađi je rekao:

"OneCoin je bila kriptovaluta koja je postojala samo u glavama njenih kreatora i njihovih saučesnika. Za razliku od autentičnih kriptovaluta, koje vode evidenciju o historiji transakcija svojih investitora, OneCoin nije imao stvarnu vrijednost. Investitorima nije nudio nikakav način da uđu u trag njihovom novcu i nije se mogao koristiti za kupovinu bilo čega. U stvari, jedini koji su imali koristi od njegovog postojanja bili su njegovi osnivači i saučesnici".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije