Rusko-evropski odnosi kao "težak posao"

Radiosarajevo.ba
Rusko-evropski odnosi kao "težak posao"

Energija, trgovina, investicije i sigurnost biće ključne tačke rusko-evropskih partnerskih pregovora, tvrdi ruski akademik Andrej V. Zagorski. Stručnjak s moskovskog Državnog instituta za međunarodne odnose očekuje da će put stvaranja partnerstva biti težak, ali je ipak izrazio optimizam u intervjuu za slovačko izdanje portala „EurActiv“.

Zagorski priznaje da rusko-evropski odnosi trenutno nisu dovoljno dobri, pri čemu je, smatra on, problem Gruzije najveći uzrok sadašnje krize odnosa.

Moskovski akademik ipak smatra da će pregovori iznjedriti pozitivan rezultat, prvenstveno zbog „zajedničkih interesa“. Ustvari, već postoji nekoliko pitanja „u kojima obje strane imaju ista stajališta“.

Investicije su jedan zajedničkih interesa i Rusije i Evropske unije jer se „i zapadne i ruske kompanije suočavaju s velikim problemima u investiranju kako u Rusiji tako i u Uniji“, kaže Zagorski, naglašavajući da je neophodno „korigiranje zakonskih propisa s obje strane“.

Problem je posebno izražen u energetskom sektoru, pri čemu su neke ruske kompanije, poput „Gazproma“ suočene s „prohibitivnom legislativom“, što dovodi i do „recipročnog blokiranja investicija“.

Zagorski tvrdi da Rusija „ne želi nikakve uslove u sporazumima“, poput poštivanja ljudskih prava, jer se ova zemlja „želi fokusirati na praktičnu saradnju s EU.“

Na kraju je ovaj stručnjak ponovi da „iako se vizije razlikuju, ipak i Evropska unija i Rusija imaju jedan isti cilj: ići naprijed“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije