Ruski veto na obavljanje misije UN-a u Gruziji

Radiosarajevo.ba
Ruski veto na obavljanje misije UN-a u Gruziji

Separatistička regija Abhazija u Gruziji je zadovoljna vetom koji je Rusija uložila na obnavljanje misije UN-a u regiji, izjavio je abhazijski "ministar" vanjskih poslova Sergej Chamba.

"Rusija ne može glasati za projekt koji ne zadovoljava Abhaziju i zato je uložila veto, što znači da je kraj UN-ove misije", izjavio je Chamba, prenijela je agencija Interfax.

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti da se produži za 15 dana mandat UN-ove Posmatračke misije u Gruziji koja je raspoređena u Abhaziji, nakon sukoba između gruzijske vojske i aphaških separatista 1993. godine, dok ne bude postignut kompromis.

Moskva je ocijenila da je "neprihvatljiva" referenca u tekstu rezolucije o teritorijalnom integritetu Gruzije, jer je Rusija priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije nakon kratkog rusko-gruzijskog rata u augustu 2008.

"Mi smo bili za produžavanje misije UN-a u Abhaziji, ali s novim mandatom, novim imenom i novom formulacijom koja ne povezuje Abhaziju s Gruzijom", izjavio je Chamba.

On je naglasio da je "mandat misije istekao", da misija ima tri mjeseca da napusti Abhaziju i da se "više nijedna odluka ne može donijeti" u vezi s tim.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije