Ruski propagandista otkriva planove Wagnera: 'Nadaju se brzom padu Moskve'

3
Radiosarajevo.ba
Ruski propagandista otkriva planove Wagnera: 'Nadaju se brzom padu Moskve'
Foto: Prtscr/Twitter / Wagnerovci na putu prema Moskvi?

Pobuna grupe Wagner koja je krenula jutros, 24. juna, iznenadila je mnoge u svijetu, a najviše ruske propagandiste. 

Međutim, jedan od njih nije bio iznenađen - čak je i vidio plan Jevgenija Prigožina i njegovih trupa. Radi se o Igoru Strelkovu Girkinu, rijetkom propagandisti koji je kritikovao Vladimira Putina u prošlosti. 

On je na društvenoj mreži Telegram objavio: "Strateška ideja Prigožinovog tima je izuzetno jasna, logična, vrlo riskantna, ali hrabro udara i ima šansu za uspjeh u atmosferi tromosti i demotivacije svih struktura vlasti u Ruskoj Federaciji.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Nakon što su se utvrdili u Rostovu i skrenuli pažnju na sebe, brzo izbacuju najborbenije udarne jedinice (nekoliko hiljada bajoneta) u pohod na Moskvu. Njihov zadatak je da zaobiđu sve velike centre (uključujući Lipetsk) i da se ne upuštaju u bitke s lokalnim garnizonima (čak i bez blokiranja) - da žure ka Moskvi i da je što prije dostignu.

Zatim očekujemo paniku i bjekstvo svih visokih zvaničnika i preuzimanje vlasti koja 'leži na zemlji'. Nakon toga, Prigožinu će samo preostati da prihvati ponude onih zvaničnika koji 'iznenada vide svjetlost' i žele hitno mu se zakleti na vjernost, i da svečano uđe u Kremlj.

Vidjećemo šta će se dalje dogoditi s Rusijom, kriminalcem i probisvjetom Putinom, ali sam siguran da ga to najmanje brine, jer će sigurno postati 'najbolji u paklu' i upisati se u historiju kao prvi kriminalac koji je preuzeo položaj vladara naše nesretne zemlje.

Ova strategija ima samo dvije slabosti: mogućnost sukoba sa relativno velikim, borbeno sposobnim jedinicama koje ne žele da se predaju (ili ostanu neutralne) prije nego što se približe Moskvi, i problemi sa snabdjevanjem udarnih snaga koje neće moći da se bore izolovane bez snabdjevanja duže od nekoliko dana.

I tu Wagnerovi strategi ponovo 'naslućuju' rješenje - da 'zakopaju' dio snaga u Rostovu i privuku tamo trupe onih koji su još uvijek spremni da se bore (barem na papiru) za Kremlj."

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima u subotu, 24. juna, došlo je do oružane pobune grupe Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina, protiv Vladimira Putina i vlasti u Rusiji.

Više o ovome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije