Prebjegao u Ukrajinu: Ruski mornar zapalio ratni brod i ukrao povjerljive dokumente

0
Radiosarajevo.ba
Prebjegao u Ukrajinu: Ruski mornar zapalio ratni brod i ukrao povjerljive dokumente
Foto: X / Brod Serpuhov

Rusku raketnu korvetu Serpuhov podmetnutim je požarom u travnju ove godine onesposobio ruski mornar ukrajinskih korijena, objavila je ukrajinska obrambena obavještajna služba.

Brod je bio usidren u Baltijsku, bazi ruske Baltičke flote blizu Kalinjingrada, a vojnik nadimka Goga odlučio ga je zapaliti i prebjeći u Ukrajinu, piše web stranica Ukrajinska pravda.

"Početkom aprila pojavila se informacija o incidentu, odnosno požaru na manjem raketnom brodu Serpuhov u ruskom gradu Baltijsku. Sada možemo objaviti da se radilo o našoj operaciji Ribalka, koja je započela još 2023. godine", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik obrambene obavještajne službe Ukrajine.

Traži se hitna istraga, pozvan i EUFOR: "Ko je odobrio vojnicima Srbije da marširaju kroz Prijedor?"

Traži se hitna istraga, pozvan i EUFOR: "Ko je odobrio vojnicima Srbije da marširaju kroz Prijedor?"

Goga ne samo da je zapalio brod nego je pritom ukrao i povjerljive dokumente, a potom u posebnoj operaciji prebjegao u Ukrajinu i pridružio se kao dobrovoljac legiji Slobodna Rusija, koja se uz ukrajinsku potporu bori za rušenje Putinova režima.

Bivši ruski mornar služio je 11 godina u Baltičkoj floti. Kada je Rusija 2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu, bio je jedini na Serpuhovu koji je progovorio protiv rata i nije skrivao svoje stavove.

"Pokušao sam dati otkaz. Napisao sam im da više ne želim služiti vojsku. Moj zapovjednik je bio šokiran kad je to pročitao. Odmah me poslao na psihološki pregled. Smatrao je da nisam normalan zato što sam se okrenuo protiv ruskih vlasti. Poslao me psihologu, pa psihijatru, predao moj izvještaj zapovjedništvu i tužiteljstvu kako bi odlučili što će dalje sa mnom", rekao je Goga i nastavio:

"Tužitelj je primio moj zahtjev za otpustom i rekao da to ne dolazi u obzir i da mi je ovo prva i posljednja opomena. I pustio me. Nikakve sankcije nisam dobio. Nastavio sam služiti na svom brodu."

Nakon toga je sudskim putem pokušao ishoditi otpust, ali nije uspio. Onda je 2023. godine kontaktirao s ukrajinskim projektom Želim živjeti i počeo surađivati s Glavnom obavještajnom upravom ukrajinskog Ministarstva obrane.

"Od samog početka Goga je osuđivao rusku agresiju i rat protiv Ukrajine, da bi na kraju poduzeo tako herojski korak i rizikovao svoj život. Operacija je bila vrlo teška, a evakuacija je potrajala", objasnio je Jusov.

Goga nakon prebijega
Foto: Pravda: Goga nakon prebijega

Projekt Želim živjeti uspješno je proveo više od 300 operacija izvlačenja ruskih vojnika koji su odlučili da ne žele biti topovsko meso Putinovog režima. Još 30.000 zahtjeva ruskih građana se proučava i provjerava, ustvrdio je Jusov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije