Umjesto odmora iz snova, ruski i ukrajinski turisti zaglavljeni u inostranstvu

1
Radiosarajevo.ba
Umjesto odmora iz snova, ruski i ukrajinski turisti zaglavljeni u inostranstvu
Foto: EPA-EFE / Ruski turisti zaglavljeni na povratku iz Meksika

Ono što je trebalo da bude odmor u Dominikanskoj Republici, Turskoj ili Egiptu pretvorilo se u noćnu moru za hiljade Rusa i Ukrajinaca. Odnos prema zaglavljenim turistima razlikuje se od zemlje do zemlje.

Samo u Dominikanskoj Republici trenutno boravi oko 14.800 ruskih i skoro 3.000 ukrajinskih turista. Karipska država najavila je da će im garantovati pravo na boravak u vidu smještaja "dok se ne pronađe konačno rješenje za njihovu situaciju s obzirom na sukob u njihovim zemljama", navodi se u saopštenju Ministarstva turizma. Odgovarajući dogovor su postigli Vlada, udruženje hotela i restorana Asonahores, kao i predstavnici hotela.

Pored toga, sa ruskim turoperatorima je dogovoren proces povratka turista u Rusiju. Prema glavnom ukrajinskom turoperatoru, oko 1.900 turista bi trebalo da ostane u dodijeljenim hotelima dok se ne pronađe rješenje za njihov povratak kući, piše DW.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Počasni konzul Ukrajine u Dominikanskoj Republici, Ilona Oleksandrivna, je na konferenciji za novinare početkom sedmice sa suzama u očima zamolila predsjednika Luisa Abinadera da pomogne zaglavljenim Ukrajincima. Prema njenim riječima, više od 1.200 njenih sunarodnjaka je zbog nedostatka novca moralo napustiti svoje smještaje i sada žive "na ulici". Savjetnik za imigraciju u ukrajinskom konzulatu rekao je da mnogi od pogođenih nisu pokriveni putnim osiguranjem u slučaju rata.

Dominikanski ministar turizma David Collado najavio je sastanak sa predstavnicima privatnog sektora kako bi osigurao da Ukrajinci koji su se zatekli tamo bez problema ostanu u zemlji. "Dominikanska Republika će reagovati odgovorno i sa ljudskom senzitivnošću", obećao je ministar.

Turisti iz Rusije i Ukrajine čine oko deset posto od ukupnog broja turista u Dominikanskoj Republici. Samo u prva dva mjeseca ove godine bilo ih je skoro 110.000.

Hiljade turista je takođe zaglavljeno u Egiptu. Prema zvaničnim procjenama oko 20.000 Ukrajinaca više nije u mogućnosti da se vrati u domovinu.

Kako prenosi internet portal mein-egypten.com, Ministarstvo turizma naložilo je menadžerima hotela sa tri zvjezdice da zaglavljenim ukrajinskim turistima obezbjede tri obroka dnevno i piće. Troškove smještaja i hrane snosit će Fond za turizam. Gosti u smještajima sa četiri i pet zvjezdica, s druge strane, trebaju sami odlučiti da li će o svom trošku odsjesti u svojim hotelima ili će se preseliti u subvencionirane hotele s tri zvjezdice.

Turisti iz Ukrajine obično po dolasku u zemlju dobijaju vizu koja im omogućava da ostanu u Egiptu 30 dana. Kako su za DW rekli iz Egipatske ambasade u Berlinu, mnogi turista još nisu do kraja iskoristili to pravo. Vlada još nije odlučila o mogućem produženju roka.

Ruski turisti zaglavljeni na povratku iz Meksika - undefined

Foto: EPA-EFE: Ruski turisti zaglavljeni na povratku iz Meksika

Prošle godine je više od 1,4 miliona Ukrajinaca ljetovalo u Egiptu. Time su postali druga najveća grupa evropskih turista u zemlji na Nilu.

Prema navodima lokalnih vlasti, nekoliko stotina Ukrajinaca ostalo je zaglavljeno na ostrvu Zanzibar, koje pripada Tanzaniji. "Skoro 1.000 ljudi su turisti koji više nisu mogli da lete nazad u svoju domovinu nakon invazije Rusije", objavio je list "The East African". Sada se traži diplomatsko rješenje. Jedna od opcija je putovanje u Poljsku.

Prema riječima zanzibarske ministrice turizma, Lele Muhameda Muse, turisti su smješteni u hotelima. Iz njenog ministarstva je navedeno da su neki boravili besplatno i primali humanitarnu pomoć. Prema riječima predsjednika Zanzibara, Husseina Mwinyija, nastoji se što bolje "pomoći" zaglavljenim Ukrajincima. Konzularnu podršku dobili su i od ukrajinske ambasade u Keniji.

U Evropi su Grčka i Turska među najpopularnijim destinacijama za odmor dvije zaraćene zemlje. Turska je prošle godine zabilježila više od dva miliona gostiju iz Ukrajine i 4,7 miliona iz Rusije. Iz turske ambasade u Berlinu u petak nisu mogli reći koliko je turista iz te dvije zemlje trenutno u Turskoj.

Ataše za štampu u Ambasadi Grčke u Berlinu, Sotirios Kristalis, rekao je za DW, pozivajući se na vlasti u Atini, da u zemlji trenutno ima samo nekoliko turista iz Ukrajine. Međutim, sada se u Grčkoj nalazi više od 2.700 ukrajinskih izbjeglica kojima se pomaže.

Prema nezvaničnim informacijama, u Grčkoj trenutno boravi oko 2.000 turista iz Rusije. Oni obično dobiju vizu koja im omogućava da provedu 90 dana u Grčkoj u roku od šest mjeseci. Grčke vlasti su blisko sarađivale sa ambasadama obje zemlje kako bi pružile najbolju moguću pomoć njihovim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije