Njemačka / Ruski hakeri probili servere i uzeli podatke iz dva ministarstva

01. 03. 2018. u 09:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ruska hakerska grupa, poznata kao APT28, upala je u servere njemačkih ministarstava vanjskih poslova i odbrane i izvukla iz njih podatke, javljaju njemački mediji.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je u toku istraga o "cyber incidentu" koji je utjecao na računarske mreže njemačke vlade.

Ministarstvo navodi da vladine agencije koje su bile meta napada preduzimaju zaštitne mjere nakon "cyber incidenta", prenosi Reuters.

Kako tvrdi to ministarstvo, riječ je o izolovanom "cyber incidentu", koji je stavljen pod kontrolu u okviru sistema njemačke vlade.

Zapadne vlade i stručnjaci za sigurnost dovodili su u vezu hakersku grupu, poznatu pod nazivom APT28 ili Fancy Bear, sa ruskom špijunskom agencijom i optuživali je za razne operacije, uključujući napade na Nacionalni komitet Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora u SAD 2016. i izbore za donji dom njemačkog parlamenta 2015. godine.

Njemački mediji navode, pozivajući se na izvore iz sigurnosti, da su sigurnosni zvaničnici otkrili najnovije napade u decembru prošle godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA