Ruski bogataši izgubili 90 milijardi dolara zbog invazije na Ukrajinu

0
Radiosarajevo.ba
Ruski bogataši izgubili 90 milijardi dolara zbog invazije na Ukrajinu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dok ruske trupe napadaju Ukrajinu, deseci milijardi dolara su izbrisani iz bogatstva ruskih milijardera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je jučer neke od poslovnih čelnika nacije na sastanak u Kremlju. Na sastanku je bilo najmanje 13 milijardera: Vagit Alekperov, Pyotr Aven, Andrej Bokarev, Andrej Guriev, Mihail Gutseriev, Sulejman Kerimov, Andrej Melničenko, Leonid Mikhelson, Alexey Mordašov, Vadim Moškovič, Vladimir Potanin, Dmitrij Pumpjašenkov i Vladimir Yev, javlja državna novinska agencija TASS.

"Ovo što se događa je nužna mjera", navodno im je rekao. "Jednostavno smo ostali bez šanse da učinimo drugačije."

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nitko od milijardera na sastanku nisu rekli ni riječi, neki se vjerojatno previše boje Putina da bi govorili protiv invazije. Ali, imuni na nju - nisu.

Njegov napad na Ukrajinu ne samo da je izazvao pustoš u Ukrajini, već je destabilizirao tržišta diljem svijeta i pogodio bogatstvo čak i njegovih najbližih saveznika. Deseci milijardi dolara izbrisani su iz bogatstva ruske milijarderske elite.

Otprilike 116 ruskih milijardera izgubilo je gotovo 90 milijardi dolara od 16. februara, izračunao je Forbes. Od toga je procijenjenih 39 milijardi dolara 'nestalo' u četvrtak, nakon što je ruski Moex indeks pao za 33 posto, a rublja pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar. 

Najmanje pet milijardera u Kremlju u četvrtak - Alekperov, Mikhelson, Mordašov, Potanin i Kerimov - bili su među najvećim gubitnicima milijardera tog dana. Ukupno je najmanje 11 ruskih milijardera u četvrtak izgubilo milijardu dolara ili više.

Alekperov, bivši radnik na naftnoj platformi Caspain i bivši sovjetski ministar nafte koji je osnovao Lukoil, najvećeg ruskog neovisnog proizvođača nafte, bio je najveći gubitnik. Vidio je da je 3,8 milijardi dolara, ili oko 15,4 posto njegovog procijenjenog bogatstva od 21,6 milijardi dolara, nestalo kako su ruske zalihe nafte i plina pale. Dionice Lukoila, koje kotiraju u Londonu i Moskvi, pale su za više od 30 posto od početka vojne izgradnje do invazije.

Lukoil je bio na meti SAD-a zajedno s drugim ruskim energetskim tvrtkama poput državnog Rosnefta 2014. financijskim i tehnološkim sankcijama zbog ruskog zauzimanja Krima, a opet bi mogao biti na meti Washingtona, Bruxellesa i Londona.

Milijarder Genady Timčenko, koji je ove sedmice bio na meti britanskih sankcija, također je bio među onima čije je bogatstvo najviše "palo". Timčenku, koji posjeduje udjele u raznim ruskim tvrtkama, uključujući plinsku tvrtku Novatek i proizvođača petrokemijskih proizvoda Sibur, iz svog je bogatstva zbrisano oko 1,7 milijardi dolara.

Timchenko, koji još uvijek "vrijedi" više od 21 milijarde dolara, naveden je kao dio Putinovog "užeg kruga" u sankcijama koje je uvelo američko ministarstvo financija nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u martu 2014. 

Britanska vlada je ranije ove sedmice također sankcionirala još tri super bogata Rusa, uključujući Putinovog bivšeg zeta (i bivšeg milijardera) Kirilla Shamalova.

Britanski zastupnici pozvali su premijera Borisa Johnsona da ode dalje i zaplijeni imovinu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Milijarder, vlasnik nogometnog kluba Premier lige Chelsea FC, koji se obogatio u ruskoj naftnoj industriji nakon raspada Sovjetskog Saveza, više puta je bio uhvaćen u dugotrajnim diplomatskim napetostima između Londona i Moskve.

Abramovich, kojem je ove sedmice iz bogatstva izbrisana milijarda dolara, navodno je bez britanske vize nakon što mu je viza za poduzetništvo istekla 2018, ali je mogao posjetiti svoju nogometnu ekipu zahvaljujući novostečenom izraelskom i portugalskom državljanstvu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije