Ruske nuklearne podmornice opet u blizini SAD

Radiosarajevo.ba
Ruske nuklearne podmornice opet u blizini SAD

Sjena hladnog rata nadvila se nad Atlantik. Naime, američke su vlasti, prvi put u posljednjih 15 godina, nedaleko od svoje obale detektirale dvije ruske nuklearne podmornice klase Akula II. Pojava podmornica, uz nedavno iznenadno pojavljivanje ruskih bombardera Bear u međunarodnom zračnom prostoru pred “američkim pragom”, ponukale su SAD da se zapita što to Rusija smjera i kakve vojne ciljeve ima, prenosi The Times.

Politički potez


"Dolazak podmornica klase Akula kod istočne američke obale je vojni koliko i politički potez ruske mornarice, a takav angažman uvijek treba biti odobren odozgo", objasnio je Stephen Saunders, bivši zapovjednik na podmornici i urednik Jane’s Fighting Shipsa.

Saunders, naime, smatra da je ruska mornarica posljednjih godina bila zanemarivana, i to do te mjere da je njezin komandant u junu priznao da će Rusija možda morati kupiti brodove izvana.

Američki dužnosnici tvrde da ruske podmornice, od kojih je jedna primijećena na udaljenosti od 200 milja od američke obale, a lokacija druge nije otkrivena, zasad nisu učinile ništa što bi uzrokovalo ozbiljniju zabrinutost. No, tračak sumnje raste svaki put kad ruske podmornice učine nešto neuobičajeno.

Amerikanci zabrinuti


"Doznali smo gdje su bile i nismo zabrinuti kad je riječ o našoj sposobnosti da ih pratimo. Zabrinuti smo samo zato što su tamo", rekao je jedan od dužnosnika iz Pentagona.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije