Ruska policija traga za pljačkašima 'aviona za sudnji dan'

0
Hina
Ruska policija traga za pljačkašima 'aviona za sudnji dan'
Foto: Wikipedia / Iljušin Il-80

Ruska policija objavila je u srijedu da traga za lopovima koji su ukrali tehničku opremu iz supertajnog vojnog aviona poznatog kao "avion za sudnji dan", osmišljenog za nuklearni rat.

Krađa se dogodila tokom održavanja Iljušina Il-80 i otvara pitanja o sigurnosti ruskih vojnih postrojenja.

Radi se o prenamijenjenom putničkom avionu koji je trebao služiti kao zapovjedno mjesto najviših časnika tokom Hladnog rata.

Krađu su ranije ove sedmice otkrili ruski mediji koji prenose da su tragovi provale prošli petak uočeni na teretnom dijelu aviona i da su odnesena 32 elektronička uređaja.

Policija u južnoj regiji Rostovu izvijestila je da se avion nalazio na aerodromu u gradu Taganrogu, ali nije navela o kakvim se uređajima radi, osim da su vrijedni oko 13.600 dolara. Ruski vojni stručnjaci nagađaju da su ukradeni jer sadrže plemenite metale, poput zlata i platine.

Incident se dogodio u vrijeme kada predsjednik Vladimir Putin upumpava goleme novce u rusku vojsku, uslijed najlošijih odnosa sa Zapadom od kraja Hladnog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije