Rusija usvojila Pariški klimatski sporazum

Fena
Rusija usvojila Pariški klimatski sporazum
Foto: Fena/Xinhua / Rusija usvojila Pariški sporazum

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je dao zvaničnu podršku Pariškom klimatskom sporazumu i naredio je da ruski zakoni budu adaptirani na obaveze preuzete sporazumom, navodi se u dekretu postavljenom na websiteu ruske vlade.

U dokumentu koji je potpisao Medvedev navodi se da Rusija i zvanično usvaja pariški sporazum iz 2015. i da će sada "alocirati finansijske resurse zemljama u razvoju radi sprečavanja i adaptacije na klimatske promjene".

Iako nije formalno navela "ratifikaciju", vlada navodi u saopćenju da dekret označava rusko prihvatanje sporazuma i prihvatanje obaveza na osnovu Pariškog sporazuma".

Izvor iz vlade izjavio je za AFP da je dokument "posljednji korak u proceduri ruskog usvajanja Pariškog sporazuma".

Predstavljajući dekret na sastanku vlade, Medvedev je izjavio kako je bitno za Rusiju da učestvuje u procesu smanjenja emisije stakleničkih gasova.

"Prijetnja od klimatskih promjena leži u razaranju ekološke ravnoteže, povećavanju rizika za uspješan razvoj ključnih industrija, i što je najbitnije, povećanju broja prirodnih katastrofa", kazao je.

Vijest o ruskom usvajanju sporazuma uslijedila je neposredno uoči klimatskog samita UN-a koji ima za cilj da ojača posrnuli Pariški sporazum u vrijeme dok čovječanstvo ispušta najviše stakleničkih gasova u atmosferu.

Jedan od ključnih svjetskih energetskih proizvođača, Rusija, ostala je među najvećim svjetskim zagađivačima koji su potpisali, ali nisu ratificirali sporazum.

Greenpeace Rusija u saopćenju je pozdravio odluku ruske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije