Rusija: Ustavni sud zabrano izricanje smrtne kazne

Radiosarajevo.ba
Rusija: Ustavni sud zabrano izricanje smrtne kazne

Ustavni sud Rusije presudio je da se smrtne kazne više ne mogu izricati.

Sud je saopćio da je tokom proteklih deset godina, koliko je trajao moratorijum na izricanje smrtnih kazni i koji ističe u januaru, Rusija potpisala međunarodne protokole kojima se ta praksa zabranjuje.

Sud, međutim, navodi da samo parlament može u potpunosti da ukine smrtnu kaznu.

Dopisnik BBC-a u Moskvi javlja da poslanici Dume nisu pretjerano raspoloženi za takav potez pošto veliki broj Rusa želi da se smrtna kazna zadrži posebno kada su u pitanju teroristička djela.

Vijeće Evrope: Mora se ratificirati protokol Evropske konvencije o ljudskim pravima

Rusija treba da odustane od smrtne kazne, zatražilo je u četvrtak Vijeće Evrope nakon odluke ruskog Ustavnog suda da zabrani njenu provedbu.

"Nadam se da će Rusija sada postojeći moratorij o smrtnoj kazni pretvoriti u aboliciju, kazala je Micheline Calmy -Rey, ministrica vanjskih poslova Švicarske i aktuelna predsjednica odbora ministara Vijeća Evrope", javio je AFP.

Ona je uputila apel Rusiji da ratificira protokol Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se abolira smrtna kazna.

U saopćenju, generalni tajnik ove organizacije Thorbjörn Jagland nazvao je odluku Ustavnog suda "novim značajnim korakom ka aboliciji smrtne kazne u Rusiji".

Ustavni sud Rusije zabranio je u četvrtak provedbu smrtne kazne u Rusiji, nakon isteka moratorija 1. januara 2010., očekujući da parlament abolira ovu kaznu u skladu s obavezama koje je zemlja preuzela.

radisoarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije