Rusija hitno pozvala ambasadora SAD na razgovor u Moskvu

0
Radiosarajevo.ba
Rusija hitno pozvala ambasadora SAD na razgovor u Moskvu
Foto: EPA-EFE / V. Putin/ J. Biden

Rusija je upozorila na kršenje odnosa s Washingtonom i pozvala američkog ambasadora u Moskvi na službeni protest zbog toga što je Joe Biden označio Vladimira Putina kao ratnog zločinca, dok je američki predsjednik vodio razgovore s evropskim saveznicima o nastojanjima da se zaustavi ruska invazija Ukrajine.

Biden je u ponedjeljak razgovarao s čelnicima Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u sklopu svojih napora da održi jedinstveni front prema Moskvi, usred znakova pukotina unutar Europske unije o tome koliko daleko ići u uvođenju sankcija ruskoj nafti i plinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo američkog ambasadora Johna Sullivana na sastanak zbog "nedavnih neprihvatljivih izjava" Bidena o Putinu, piše The Guardian.

Konaković: Sa tugom i bolom sjećamo se žrtava, i dalje ima onih koji takve zločine veličaju i slave

Konaković: Sa tugom i bolom sjećamo se žrtava, i dalje ima onih koji takve zločine veličaju i slave

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je "ovakve izjave američkog predsjednika, koje su nedostojne za državnu ličnost tako visokog ranga, dovode rusko-američke odnose na rub narušavanja."

SAD i Sovjetski Savez održavali su diplomatske odnose od 1933. godine, tokom Hladnog rata, ali odnosi između ove dvije države postali su daleko nestabilniji otkako je Putin krenuo u kampanju teritorijalnog širenja.

Velika Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška također su optužile Rusiju za ratne zločine u Ukrajini. Međunarodni sud pravde UN-a naredio je Moskvi da zaustavi svoju invaziju, a tužilac Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo je istragu o ratnim zločinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije