Rusija osudila napade na Gazu

Radiosarajevo.ba
Rusija osudila napade na Gazu

"Nova eskalacija nasilja bila bi nedopustiva", izjavio je portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukašević novinarima, dodajući da su vojne akcije obje strane potpuno neprihvatljive za Rusiju, prenosi Fena.

"Bombardovanje južnog Izraela kao i neselektivni udari po pojasu Gaze potpuno su neprihvatljivi, posebno kada ima civilnih žrtava na obje strane, kazao je Lukaševič, prenosi Xinhua.  

"Moskva je duboko zabrinuta onim što se dešava u pojasu Gaze i poziva na prekid krvoprolića", dodao je on.

Kremlj je saopćio tokom dana da ruski predsjednik Vladimir Putin pomno prati situaciju u pojasu Gaze i da je zabrinut nasiljem u regiji.

"Predsjednik Putin dobiva informacije od svih naših službi i on je naravno zabrinut nasiljem u pojasu Gaze", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nasilje je buknulo nakon što je izraelska vojska objavila poktretanje velike vojne operacije u pojasu Gaze i nakon ubistva Ahmeda al-Džabarija, zapovjednika Hamasovog vojnog krila u srijedu popodne u izraelskom zračnom udaru.

U četvrtak su se nastavili izraelski zračni udari po pojasu Gaze, dok su palestinske militantne grupe odgovorile raketnim baražima po izraelskim naseljima, a izraelski mediji su javili o brojnim žrtvama u četvrtak ujutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije