Rusija optužuje SAD da naoružava Gruziju

Radiosarajevo.ba
Rusija optužuje SAD da naoružava Gruziju

SAD nastavljaju da snabdijevaju Gruzju oružjem i Rusija će biti primorana da reaguje na odgovarajući način, izjavio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin.

"Prema našim informacijama, isporuka oružja iz SAD se nastavlja. To je zabrinjavajuće i bićemo primorani da preduzmemo odgovarajuće mjere", rekao je Karasin novinarima.

On je dodao da Moskva "jasno vidi" da se Gruzija ponovo naoružava do nivoa uoči prošlogodišnjeg rata zbog otcijepljenog regiona Južne Osetije, ali i više od toga.

"Iskustvo nam govori da se ponovno naoružavanje vrši radi izvođenja agresije. Ako dođe do agresije, mogu da vam kažem da će odgovor biti adekvatan. Kao vojno lice, mogu da kažem da pažljivo pratimo situaciju", rekao je Karasin.

On je priznao da u ovom trenutku nema dokaza da se bilo kakva akcija sprema u bliskoj budućnosti.

Rusija od ranije optužuje Zapad, a naročito SAD, za pružanje pomoći Gruziji u ponovnom opremanju svoje vojske, koja je pretrpjela teške materijalne gubitke u oružanom sukobu sa ruskim snagama u avgustu prošle godine.

Vezano:

Gruzija strahuje, Rusija povećala borbenu pripravnost


EU zabrinuta zbog stanja u Gruziji


srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije