Rusija odmrzava dvije milijarde dolara pomoći Ukrajini

Radiosarajevo.ba
Rusija odmrzava dvije milijarde dolara pomoći Ukrajini

Rusija će ove sedmice odmrznuti dvije milijarde dolara iz paketa pomoći Ukrajini, zamrznutog kada su, prošlog mjeseca, eskalirali protesti u toj zemlji, saopćile su vlasti u Moskvi.

Upitan o narednoj tranši paketa od 15 milijardi dolara, ministar finansija Anton Siluanov, odgovorio je za ruske agencije: "Ove nedjelje, dvije milijarde."

Rusija je u decembru izdvojila, za krizom pogođenu Ukrajinu, ključni paket pomoći, ali je u januaru saopćila da obustavlja isplatu, dok se ne razjasne politička previranja u toj zemlji.

"Hajde da sačekamo dok ne bude formirana nova ukrajinska vlada", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, dan pošto su premijer Ukrajine i cijela njegova vlada podnijeli ostavku, u pokušaju da zaustave širenje protesta, podsjetio je AFP.

Stotine hiljada Ukrajinaca protestiralo je od novembra, zbog odluke predsjednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum s Evropskom unijom i okrene se jačanju veza s Rusijom, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije