Rusija od NATO-a traži objašnjenje

Radiosarajevo.ba
Rusija od NATO-a traži objašnjenje

NATO i Rusija su ove sedmice unaprijedili saradnju, ali Moskva insistira na objašnjenju savezničkog plana koji je otkrila internetska stranica WikiLeaks o odbrani baltičkih zemalja od ruskog napada, jer joj se čini da je to u suprotnosti s duhom partnerstva.

Glavni tajnik NATO-a je u četvrtak izrazio zadovoljstvo zbog "pozitivnih" rezultata kojima je u srijedu zaključeno Vijeće NATO-Rusija na nivou ambasadora.

"Odlučili smo da pripremimo obnavljanje saradnje u domenu proturaketne odbrane kako bismo zaštitili sve naše trupe", izjavio je Anders Fogh Rasmussen za štampu.

Saradnja je bila prekinuta poslije rusko-gruzijskog sukoba u augustu 2008.

Predsjednik Dmitrij Medvedev je principjelni pristanak na saradnju u tom domenu dao na samitu NATO-Rusija 20. novembra u Lisabonu.

"Sve ovo pokazuje da želimo sačuvati lisabonski duh", ocijenio je Rasmussen.

On je "iz principa" odbio da komentira američke diplomatske telegrame koje je početkom sedmice objavio WikiLeaks, a u kojima se navodi da je NATO proširio na baltičke zemlje planove izrađene za odbranu Poljske u slučaju ruskog napada.

Rusija se javno začudila kontrastu između takvih vojnih planova i statusa "strateškog partnera" koji joj je NATO priznao u Lisabonu.

"S jedne strane NATO se s nama dogovara o partnerstvu, s druge strane odlučuje da se treba braniti" od nas, primijetio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

(Fena, radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije