Rusija kao raspadajuća mafijaška država: Putin je napravio najgoru grešku od Hitlerove invazije

15
Radiosarajevo.ba
Rusija kao raspadajuća mafijaška država: Putin je napravio najgoru grešku od Hitlerove invazije
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Rat Vladimira Putina u Ukrajini razotkrio je Rusiju kao mafijašku državu koja se raspada te je u gorem stanju od svojih najmračnijih dana raspada Sovjetskog Saveza, tvrde sigurnosni stručnjaci.

Tvrdi se da će Rusija biti bačena u međunarodni zaborav u narednim desetljećima nakon svoje sramotne invazije na Ukrajinu.

Profesor David Gioe s King Collegea u Londonu i bivši dužnosnik Ministarstva obrane dr. William Styles rekli su da je Putinov nepromišljen rat bio "strateška pogreška takvih razmjera" da je Rusiju doveo u najgoru poziciju u kojoj je bila generacijama.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Rusi ćute, Ukrajinci otkrili: Iz koje zemlje su došli napadači na vojnike u Belgorodu?

Rusi ćute, Ukrajinci otkrili: Iz koje zemlje su došli napadači na vojnike u Belgorodu?

"Relativni teritorijalni dobici i gubici u Donbasu - mjereni uglavnom u klackalici jednoznamenkastih kilometara - nemaju gotovo nikakve posljedice; na strateškim i velikostrateškim razinama, Rusija je nepopravljivo podbacila", navodi se u novoj studiji objavljenoj za The Sun Online.

Studija opisuje Putinove vojnike kako marširaju u "pokolj". Putinova invaziju na Ukrajinu koštao je Rusiju više od 65.000 žrtava te stotine helikoptera i hiljade tenkova koje su Ukrajinci uništili ili zarobili i prenamijenili.

Najgora pogrešna procjena od Hitlera

Izvještaj je opisao Putinov rat kao najgoru pogrešnu procjenu od Hitlerove katastrofalne invazije na Sovjetski Savez 1941. - potez za koji neki kažu da je u konačnici doveo do poraza tiranina u Drugom svjetskom ratu. Također, tu su i zapadne sankcije, koje su osakatile rusku privredu te zemlje i onemogućile joj nabavu vitalnih komponenti za proizvodnju više oružja.

"Jednostavno rečeno, ne postoji nijedna vojna, ekonomska, obavještajna, diplomatska dimenzija i ni jedan aspekt ruskog civilnog društva na koji neće negativno utjecati, makar i neizravno, Putinova pogrešna procjena u Ukrajini", navodi se u izvještaju.

Ruski vojnici vozovima i kamionima stigli u Bjelorusiju

Ruski vojnici vozovima i kamionima stigli u Bjelorusiju

Rusija je već izgubila vitalna vojna sredstva poput svog vodećeg broda Moskva i doživjela je napade na vrijednu infrastrukturu poput Krimskog mosta.

Bez obzira na to, čini se da se nazire kraj Putinovim pokvarenim planovima dok naređuje stotinama hiljada pijanih, nespretnih vojnih obveznika na prvu crtu da se suoče s "pokoljem sve smrtonosnijeg ukrajinskog otpora". "Rusija je pretrpjela nevjerovatne gubitke, a postoje i priče o užasnom moralu vojnika", dodaje se u izvještaju.

"Čak i ako ruska vojska uspije osigurati kratkoročnu operativnu pobjedu kroz iscrpljujući rat, bit će nemoguće stvoriti samu količinu osoblja potrebnu za održavanje učinkovite protupobunjeničke prisutnosti."

Ozbiljno potkopana ruska operacija

Čak je i Putinova sveta tajna policija stavljena po strani nakon debakla početne faze invazije. "Tipično Putinovo omiljeno oruđe na međunarodnoj sceni, unutarnje svađe i prebacivanje krivnje, ozbiljno je naštetilo ruskim obavještajnim sposobnostima. Također se suočio sa značajnim krizama u vidu kibernetičkih napada koji su razotkrili ogromne količine podataka o sigurnosnom aparatu Kremlja.

Ukrajinska pogubljenja osumnjičenih ruskih agenata ozbiljno su potkopala ruske operacije, uz protjerivanje više od 400 ruskih dužnosnika s položaja širom svijeta. To će spriječiti Putinovu sposobnost u godinama koje dolaze da provodi globalne obavještajne operacije, s obzirom na vjerojatnu nevoljkost zapadnih zemalja da prihvate više ruskih 'diplomata'."

Ovi katastrofalni potezi vratili Ruse desetljećima unazad. "Putin ne može spojiti dovoljno taktičkih pobjeda u Ukrajini da svoj rat pretvori u strateški uspjeh s obzirom na posrnulo rusko gospodarstvo, raspadajuću vojsku, oštre obavještajne službe, zatrovani međunarodni brend, demografiju u padu i teroriziranje civilnog društva“, rekao je profesor Gioe.

Analiza CNN-a: Šta će se dešavati u Ukrajini u narednim sedmicama?

Analiza CNN-a: Šta će se dešavati u Ukrajini u narednim sedmicama?

"[Putinova] greška je kratkoročno nanijela katastrofalnu štetu Rusiji u svim aspektima državnog uređenja i, štoviše, ugrozila je ruski razvoj i prosperitet za budućnost. Sve veći broj zločina i zvjerstava dodatno je narušio legitimitet Rusije kao države u međunarodnom sistemu, učvrstivši njen status izgnanika."

Prema akademicima, invazija je "potencijalno najveća geopolitička greška od kada je Adolf Hitler napao Rusiju 1941." koja je četiri godine kasnije dovela do pada nacističke Njemačke. "Putinova pogrešna procjena u Ukrajini oslabila je Rusiju na elementarnoj razini, vrativši je desetljećima unatrag po svim mjerljivim i nematerijalnim osima političke, vojne i ekonomske moći, osakativši rusko umijeće vođenja države i strateškog djelovanja za desetljeća", rekli su. "Sve dok Putin upravlja državom, ostatak nekada moćnog carstva sada je podvrgnut neprestanom padu", dodali su.

Poziv Zapadu da nastavi s pritiskom

To dolazi u trenutku kada je bivši šef NATO-a Sir Richard Shirreff pozvao Zapad da nastavi s pritiskom na tiranina dok njegova invazija na Ukrajinu gubi zamah. Richard je usporedio poraz s potpunim kolapsom vojske ruskog cara 1917. Tokom revolucije vojnici su se pobunili i odbili slijediti naredbe, što je okončalo sudjelovanje Rusije u Prvom svjetskom ratu i dovelo do ruske revolucije.

Ukrajinski uspjesi su pojačani ruskim neuspjesima - s Putinovom "temeljno kleptokratskom i korumpiranom" vojskom koja ostavlja svoje ljude loše opremljene. A sada je došlo do "potpuno kaotične" mobilizacije vojnih obveznika, uz izvješća da muškarci ostaju bez hrane ili drugih osnovnih sredstava, piše Net.hr

Vladimir Putin najavio kraj mobilizacije u Rusiji uz poruku: "Ne želimo uništiti Ukrajinu"

Vladimir Putin najavio kraj mobilizacije u Rusiji uz poruku: "Ne želimo uništiti Ukrajinu"

Putin također donosi neinformirane odluke o ratu, pri čemu je tiranin navodno sve izoliraniji, isključen iz stvarnosti i okružen svojim poslušnicima. "[Ruski] moral je pao", objasnio je Richard. “Imate vojnike koji se jednostavno ne žele boriti – tim momcima je rečeno da će ih masa koja kliče pozdraviti raširenih ruku i da će takozvani ‘ukrajinski nacisti’ pasti. Ali naišli su na žestok otpor, oni su u zemlji koja ih tamo ne želi. Zašto bi trebali ginuti za Putinovu avanturu? Konceptualno Rusi ne razumiju kombinirano ratovanje, nisu dobro trenirali, fizički nemaju pravu opremu, i ono što imaju je smeće, a moralno su potpuno bankrotirali.”

Čak i uz zimu, kiše i gusto blato, ni to vjerovatno ne može usporiti Ukrajinu. "Ako zima bude dovoljno hladna da se tlo smrzne, onda će Ukrajinci nastaviti s kretanjem", rekao je Richard za The Sun Online. "Ukrajinci su dobro pripremljeni, imaju odjeću, opremu i imaju moral i motivaciju - neće stati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije