Rusija i SAD se oštro sukobili zbog hemijskog oružja u Siriji

Radiosarajevo.ba
Rusija i SAD se oštro sukobili zbog hemijskog oružja u Siriji
Sjedinjene Američke Države i Rusija su se oštro sukobile u ponedjeljak u UN-u zbog američkog teksta u kojemu se osuđuju navodni hemijski napadi režima u Siriji i koji je Moskva htjela dopuniti, na što Washington nije htio pristati.

U tim napadima su ozlijeđeni desetci ljudi, među njima i djeca.

Postoje "očiti dokazi" o upotrebi hlora u tim napadima u istočnoj Ghouti, u predgrađu Damaska, istaknula je Nikki Haley, američka ambasadorica u UN-u, na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

"Imamo informacije koje govore da je režim (sirijskog predsjednika Bashara al Assada) više puta zadnjih sedmica i jučer upotrijebio hlor protiv vlastitog naroda", izrazila je žaljenje diplomatkinja.

Oko 400.000 stanovnika istočne Ghoute, pobunjeničkog uporišta, pod opsadom je od 2013.

SAD je u Vijeću sigurnosti pustio u opticaj prijedlog deklaracije o osudi primjene hemijskog oružja u Siriji.

Diplomati kažu da je Moskva prije donošenja tražila vremena kako bi mogla komentirati.

"Rusija je odgodila prihvatanje deklaracije koja je tek osuda povezana sa sirijskom djecom koja teško dišu zbog hlora", bila je kritična Haley.

Njezin kolega Vasilij Nebenzja osudio je "propagandnu kampanju" kojom se "sirijsku vladu optužuje" za napade "za koje se ne zna ko ih je počinio".

Rusija je predložila amandmane kako se u tekstu više ne bi spominjala istočna Ghouta i kako bi se zajamčilo da informacije u medijima i na društvenim mrežama budu "vjerodostojno i stručno provjerene".

SAD je odbio ruske amandmane, kažu diplomati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije