Rusija i Kina: Uvjerljivije odgovoriti Sjevernoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Rusija i Kina: Uvjerljivije odgovoriti Sjevernoj Koreji

Rusija i Kina traže da Vijeće sigurnosti UN-a "uvjerljivo odgovori" Sjevernoj Koreji na nuklearni pokus, objavilo je u utorak rusko ministarsto vanjskih poslova, a agencije pišu da izolirana zemlja priprema nova testiranja raketa i nasljednika bolesnom Kim Jong-ilu.

Ministri vanjskih poslova "Sergej Lavrov i Yang Jiechi saglasili su se da Sjevernoj Koreji treba uvjerljivo odgovoriti kako Vijeće sigurnosti ne prihvaća njezino oglušivanje o rezolucije Vijeće sigurnosti i nepoštivanje sporazuma o neširenju oružja za masovno uništenje, navodi se u saopćenju ruskog MVP-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se poslije telefonskog razgovora šefova diplomacija dviju zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti koje su uz Sjedinjene Države, Japan te dvije Koreja, ujedno i članice šesterostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Pregovori su počeli 2003. s nakanom da Pyongyang odustane od nuklearnih aktivnosti u zamjenu za izdašnu pomoć u energetici.

Međutim, Sjeverna Koreja povukla se iz pregovora u aprilu pošto ju je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo zbog ispaljivanja rakete 5. aprila.

Od tada je Sjeverna Koreja izvela i podzemni nuklearni pokus 25. maja, nakon čega je slijedilo ispaljivanje raketa kratkog dometa.

Sjeverna Koreja planira nova testiranja raketa, pišu u utorak svjetske agencije na temelju izvještaja i analiza stručnjaka.

Podzemni nuklearni pokus što ga je izvela Sjeverna Koreaj izazvao je napetosti u regiji, a sve se događa u vrijeme kada je bolesni sjevernokorejski vođa Kim Jong-il vjerojatno trećeg sina odlučio imenovati nasljednikom vlasti.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije