Rusija dodijelila medalju Ratku Mladiću

Radiosarajevo.ba
Rusija dodijelila medalju Ratku Mladiću


Savez sovjetskih oficira dodijelio je haškom optuženiku, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću medalju za vjernost zakletvi, javlja Srna.

Ratko Mladić se nalazi u pritvoru Haškog tribunala od 31. maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije predale tom sudu. Optužnica u dvije tačke tereti Mladića za genocid u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, 1992., i u Srebrenici, 1995. godine, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumana djela, teror, protivpravne napade i uzimanje talaca.

Medalju je u Mladićevo ime preuzeo njegov sin Darku Mladiću, od poslanika Državne dume Rusije Pavela Dorohina.

Dorohin je predsjednik Ruskog komiteta za odbranu generala Mladića, čija delegacija je boravila u Srbiji i učestvovala u zasjedanju Komiteta za podršku generalu Mladića.

"Održali smo zajedničko zasjedanje uz učešće naših delegata i ja sam tamo nastupio. Sa srpske strane učestvovali su predstavnici nauke, kulture, vojske, nekoliko generala koji su se rame uz rame borili za odbranu svoje domovine sa generalom Mladićem", naveo je Dorohin, prenosi Glas Rusije.

Dorohin je istakao da njegovim sagovornicima uliva veliki optimizam to da generala Mladića Rusija nije ostavila i da je Rusija uz njega, kao i to da će "i dalje zajedno ulagati napore da general Mladić i druge srpske patriote budu oslobođeni".

"Mi ćemo sa svoje strane takođe tražiti prekid nelegitimne djelatnosti Haškog tribunala", naglasio je Dorohin.

Predsjednici komiteta su potvrdili da će braniti prava svih srpskih zatvorenika i da će informisati javnost o kršenju prava Srba u Haškom tribunalu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije