Rusija dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevne Palmire

Radiosarajevo.ba
Rusija dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevne Palmire

Rusija je dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevnog sirijskog grada Palmire, koji su 23. maja 2015. godine zauzeli militanti Islamske države, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, javila je Fena.

Grad Palmira, izgrađen u pustinjskoj oazi, je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine sa spomenicima starima hiljadama godina.

Ruska vojska pomogla je prošle sedmice sirijskim snagama da oslobode grad od terorista Islamske države koja ga je držala gotovo godinu dana i uništila brojne spomenike koji datiraju prije poslanika Muhammeda.

Prve fotografije koje su stigle iz antičke Palmire nakon što je Sirija ponovo preuzela Palmiru pokazuju da je ciljano uništen dio ovog antičkog grada, ali da je nekoliko glavnih arheoloških nalazišta netaknuto. 

State TV je ranije javio da vojne trupe rade na uklanjanju mina iz grada i njegovih spomenika, te pronalaze brojne mine iznenađenja koje su militanti IS-a ostavili prilikom povlačenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije