"Rusi se za sada nisu proslavili. Ili su glupi ili očajni"

1
Radiosarajevo.ba
"Rusi se za sada nisu proslavili. Ili su glupi ili očajni"
Foto: EPA / Rusi su u problemu

Profesor Phillips O'Brien, autor više knjiga o ratu te profesor strateških studija na Univerzitetu St. Andrews, za BBC je kazao da ruska vojska nije ispala onakva kakvi su mnogi vjerovali da jeste.

"Zapravo, jako teško napreduje. Pretrpjeli su jako puno gubitaka u kampanji oko Kijeva i drugih gradova. I dosad se ne bore baš pametno, kako možemo zaključiti", rekao je.

Dodao je i da ljudska bića nisu strojevi, piše Index.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

"Ovi vojnici koji su bili kod Kijeva su poraženi vojnici. Oni su vidjeli i počinili ratne zločine, vidjeli su ljude kako umiru, premoreni su, oprema im je nestala", nabraja profesor.

Činjenica da ih Rusija ne pušta da se odmore, nego ih odmah šalje na drugo bojište je "znak gluposti ili očaja". O'Brien također kaže da uvođenje snaga u akciju ne znači da će se linija fronta brzo pomicati.

"Problem Ukrajinaca bit će pitanje mogu li otjerati Ruse natrag. Rusi još uvijek imaju puno teškog topništva i modernog naoružanja, a Ukrajinci su lakša vojska. Tako da možda neće biti tako lako", rekao je.

"Ova ruska vojska će biti iscrpljena za recimo dva mjeseca... Dakle, ako ćete prijeći na dugi rat u kojem Rusija vodi dugi okupacijski rat u Ukrajini, trebat će im nova vojska. I to će biti vojska sastavljena od regruta", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije