Rusi raketom pogodili zgradu: Najmanje 12 mrtvih, ubijena i tinejdžerica

0
Radiosarajevo.ba
Rusi raketom pogodili zgradu: Najmanje 12 mrtvih, ubijena i tinejdžerica
Foto: Twitter / Ilustracija

Ruske snage danas su projektilom pogodile stambenu zgradu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepru.

Prema dosad objavljenim informacijama, u napadu je poginulo najmanje 12 ljudi, a 60 ih je ranjeno. Među ubijenima je jedna 15-godišnjakinja, a među ranjenima 12-ero djece, objavio je guverner regije Valentin Rezničenko.

Ukrajinska strana zasad je izvijestila da je iz ruševina deveterokatnice izvučeno 15 osoba. BBC navodi kako je direktan pogodak ruskog projektila u stambenu zgradu u Dnjepru izazvao prvo šok, a potom hitnu akciju spašavanja. Ukrajinske vlasti strahuju da je pod ruševinama još ljudi.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Zračna uzbuna širom Ukrajine: "Očekujemo golemi napad"

Zračna uzbuna širom Ukrajine: "Očekujemo golemi napad"

Na mjestu događaja se odmah po napadu okupio velik broj ljudi, javlja BBC. Dio njih u nevjerici je gledao ostatke zgrade, a dio se priključio spasiteljima i hitnim službama. Kako pada noć, baš kao i temperature, strahuje se da će broj stradalih značajno porasti.

Na mjesto napada došao je i gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov, koji je rekao:

"Ovo je tragedija. Otišao sam na mjesto događaja, spasitelji će pretraživati ruševine cijelu noć."

Ruske snage danas su, podsjetimo, izvele velik raketni napad na Ukrajinu. Gađali su prvenstveno energetsku infrastrukturu, pri čemu su najžešći napadi zabilježeni u regijama Harkiv i Kijev.

Od posljednjeg velikog raketnog napada na Ukrajinu prošle su pune dvije sedmice, što je na Zapadu, ali i u Ukrajini potaknulo nagađanja da bi se ruski "energetski rat" mogao bližiti kraju zbog mogućeg iscrpljivanja zaliha projektila, ali i činjenice da dosadašnji napadi nisu slomili borbeni duh Ukrajinaca. No današnji napad sugerira da Moskva i dalje smatra kako se radi o taktici koja se isplati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da bi se ruski napadi na civilne ciljeve mogli zaustaviti samo ako zapadni partneri Ukrajini dostave potrebno oružje.

"Što je potrebno za ovo? Ono oružje koje se nalazi u skladištima naših partnera i na koje naši vojnici čekaju tako dugo", rekao je Zelenski u noćnom obraćanju nakon niza ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.

"Cijeli svijet zna što i kako učiniti da se zaustave oni koji siju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u ovome pomažu", rekao je Zelenski, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije