Rusi priveli američkog diplomatu

Radiosarajevo.ba
Rusi priveli američkog diplomatu


Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) priveli su u ponedjeljak navečer trećeg sekretara političkog odjeljenja Američke ambasade u Moskvi, Ryana Foglea, pod optužbom za špijunažu, prenijela je ruska agencija RIA Novosti, piše Aljazeera.net.

Kod privedenog su pronađena specijalna tehnička sredstva, pisane instrukcije za vrbovanog ruskog građanina, velika količina novca i sredstva za promjenu vanjskog izgleda.

"Kontraobavještajna služba FSB-a je pri pokušaju vrbovanja saradnika jedne od ruskih specijalnih službi privela kadrovskog saradnika američke CIA-e, Ryana Foglea, koji je radio pod plaštom trećeg sekretara političkog odjeljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi", navedeno je u saopćenju FSB-a.

Predat Amerikancima

Posljednji veliki špijunski incident između dva bivša hladnoratovska rivala se desio 2010. godine, u kojem su bili uključeni Anna Chapman i deset drugih ruskih špijuna.

Privedeni je odveden u FSB i poslije provođenja neophodnih procedura predat zvaničnim predstavnicima Američke ambasade. Incident se dogodio u vrijeme novog zahlađenja odnosa između SAD-a i Rusije, koje je izazvala sirijska kriza i zabrinutost Washingtona o, kako oni smatraju, kršenju ljudskih prava koje provode Vladimir Putin i njegova administracija.

Svi su uhapšeni u SAD-u i zatim deportirani u svoje matične zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije