Rusi prijete još jednoj zemlji: "Završit ćete na smetljištu historije"

4
Radiosarajevo.ba
Rusi prijete još jednoj zemlji: "Završit ćete na smetljištu historije"
Foto: EPA-EFE / Ruska vojska

Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja njemačka agencija dpa.

Početkom sedmice Kišinjev je zabranio simbole "Z" i "V", koji predstavljaju podršku trupama koje ratuju u Ukrajini, te lentu svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će njezina zemlja završiti na "smetljištu historije".

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

"Trebala bi biti malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njezini simboli, posebice imajući u vidu da Kišinjev ne može platiti ruski plin", rekao je Puškov.

Moldavija je uvelike ovisna o ruskom plinu.

Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na "smetljištu historije".

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunije, traži članstvo u EU, ali je 9. marta objavila da ne želi članstvo u NATO savezu, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Kišinjev je Ukrajini uputio humanitarnu pomoć, ali se suzdržao od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije, piše Index.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije