Vjerovali ili ne / Rusi pod Putinom smanjili konzumaciju alkohola za 43 posto

01. 10. 2019. u 17:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rusi možda imaju reputaciju nacije teških alkoholičara, ali se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u utorak pokazuje da njihova konzumacija alkohola opala za više od 40 posto s vrhunaca u ranim 2000-im godinama, navodi AFP.

WHO je pripisao takav trend nizu mjera koje je uveo predsjednik Vladimir Putin otkako je došao na vlast u 2.000. godini, među kojima su restrikcije na prodaju alkohola i promoviranje zdravog stila života.

“Ruska Federacija dugo je vremena smatrana zemljom s najtežim alkoholičarima”, navodi se u izvještaju i dodaje da je alkohol bio jedan od ključnih faktora za nagli rast brojka smrtnih slučajeva u 1990-im godinama.

“Ti trendovi ipak su ugroženi u posljednjim godinama”, dodaje WHO.

Studija je pokazala da je pad konzumacije alkohola po glavi stanovnika od 43 posto od 2003 do 2016. godine potaknut naglim smanjenjem konzumacije jeftinih pića.

Autori izvještaja navode da je taj trend faktor za produženje očekivanog životnog vijeka, koji je dostigao historijski vrhunac u 2018. sa 78 godina za žene i 68 godina za muškarce.

U turbulentnim ranim 1960-im godinama očekivani životni vijek muškaraca iznosio je samo 57 godina.

Pod Putinovom vlašću, Rusija je uvela mjere među kojima su zabrana prodaje alkohola nakon 23 sata, povećanje minimalne nabavne cijene pića i zabrana reklamiranja, prenosi AFP.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA