Filipini / Roni u leglu zaraze: Dječak iz rijeke svaki dan vadi plastiku

29. 11. 2019. u 17:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 45

Otkako Kina od prošle godine ne zbrinjava plastični i elektronički otpad iz SAD-a i Europe, odbačena plastika guši Filipine, Indoneziju, Vijetnam i Maleziju.

Situacija na Filipinima je haotična - smeće se nalazi posvuda, ugrožavajući ljudsko zdravlje svakog dana sve više, a siromaštvo tjera ljude na drastične mjere. Ranniel je 13-godišnji dječak koji je napustio školu kako bi mogao uzdržavati svoju porodicu. Nažalost, osim što nema priliku školovati se, nema ni priliku raditi negdje gdje mu zdravlje neće biti ugroženo.

Naime, Ranniel svakog dana rodni u zagađenim vodama kako bi prikupio plastični otpad, koji potom prodaje za reciklažu. Estero de Vitas je jedna od najzagađenijih rijeka u glavnom gradu Filipina, Manili, a većinu otpada čini jednokratna ambalaža koja uništava okoliš. Lokalna djeca prisiljena su skupljati plastiku u tim zagađenim vodama u nadi kako će naći plastiku za reciklažu.

“Moje je ime Ranniel Mirador. Imam 13 godina. Kad se probudim umijem lice i popijem kavu. Nakon toga skupljam smeće”, rekao je za BBC-ov video.

Ranniel koristi stara vrata hladnjaka kao splav uz pomoć koje pretražuje rijeku. Šlape su mu vesla, a to je počeo raditi kad je imao osam godina.

“Tražim plastiku koja vrijedi nešto novca, kao i komadiće metala. Zarađujem oko pola dolara na dan, a ako mi se jako posreći, dobijem gotovo tri dolara”, ispričao je.

Ponekad Ranniel roni po rijeci da bi naišao na vrijedan otpad.

“Ne možemo ništa vidjeti u rijeci jer je voda jako mutna. Zbog toga kad nešto osjetimo pod nogama, zaronimo sa zatvorenim očima kako bi to izvadili na površinu. Ponekad se porežem na krhotine stakla”, otkrio je.

Napori da se umanji količina otpada na Filipinima rezultirali su smanjenje količine smeća, no nedavna je studija pokazala kako su rijeke daleko od čistih te su kao takve opasne za zdravlje.

Ranniel je pokazao svoje rane i ožiljke koje je zaradio roneći u rijeci. On se često razboli, što nije ni čudno s obzirom na zaraznu i smrdljivu vodu u kojoj svaki dan boravi.

Kad sam bolestan, spavam cijelo popodne i ne izlazim iz kuće.Teško je ovdje biti dijete. Čak i kad je jako prljavo, moram to raditi. Nema veze što smrdi, mojoj porodici treba novac”, objašnjava dječak, čija porodica dok on na taj način zarađuje novac, redovito kupuje proizvode s jednokratnom ambalažom, što je popularna “pay as you go” opcija za porodice koje žive na rubu siromaštva. Istovremeno, to je jedan od najvećih zagađivača vode na Filipinima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA