Romney prestigao Obamu u swing državama

Radiosarajevo.ba
Romney prestigao Obamu u swing državama

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney preuzeo je vodstvo u anketama javnog mnijenja i sada vodi sa pet posto prednosti u odnosu na aktuelnog predsjednika Baracka Obamu u takozvanim swing državama, čiji glasači bi mogli odlučiti ko će biti novi stanar Bijele kuće.

Prema istraživanju USA Todaya i Galupa, među biračima koji su rekli da će izaći na izbore Romney vodi sa 51 prema 46 procenata, a za to bi mogao da zahvali ženskom biračkom tijelu koje se okreće ka njemu i sada je među tim biračima izjednačen sa Obamom.

Na prošlim izborima, Obama je sa 13 posto prednosti među ženskim biračima pobijedio kandidata republikanaca Johna McCaina.

Romney danas ubjedljivo vodi među muškim biračima (54 prema 42 posto), a bolje stoji i po pitanju rješavanja deficita i javnog duga (52 prema 43 posto). Obama bolje kotira od Romneya na pitanju zdravstvene zaštite i kontrole rađanja (56 prema 35 posto).

Među sving državama u kojima je sprovedeno istraživanje nalaze se Colorado, Florida, Iowa, Michigen, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Sjeverna Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia i Visconsin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije