Rolling Stone: 'Henry Kissinger, voljeni ratni zločinac američke vladajuće klase, konačno je umro'

11
Priredio: Almir Sokolović
Rolling Stone: 'Henry Kissinger, voljeni ratni zločinac američke vladajuće klase, konačno je umro'
Foto: Wikipedia / Henry Kissinger

Henry Kissinger, voljeni ratni zločinac američke vladajuće klase, konačno je umro. Naslov je američkog magazina Rolling Stonea, koji je objavljen u četvrtak, 30. novembra.

Podsjetimo, Henry Kissinger, američki diplomata, umro je u 101. godini u svom domu u Connecticutu.

Američki magazin Rolling Stone u naslovu je dao do znanja kakav je njihov stav o Henryju Kissingeru i njegovoj zaostavštini.

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

Sarajevski flautista o noći koju je vrijedilo čekati: Adi Šehu svira jubilarni hiljaditi koncert

"Henry Kissinger je umro u srijedu u svom domu u Connecticutu, navodi se u saopštenju njegove konsultantske firme. Zloglasni ratni zločinac imao je 100 godina", piše Rolling Stone i nastavlja:

"Mjereći isključivo potvrđenim ubistvima, najgori masovni ubica kojeg su Sjedinjene Države ikad pogubili bio je terorista bijelaca Timothy McVeigh. McVeigh je 19. aprila 1995. detonirao ogromnu bombu u saveznoj zgradi Murrah u Oklahoma Cityju, ubivši 168 ljudi, uključujući 19 djece.

Henry Kissinger has died at 100.

Posted by Rolling Stone on Wednesday, November 29, 2023

Vlada je ubila McVeigha smrtonosnom injekcijom u junu 2001.

Kakvo god oklevanje izazvala državna egzekucija, čak i zbog čovjeka kao što je McVeigh - neophodna pitanja o legitimnosti ubistva čak i nepokajanog vojnika bijele nadmoći - njegova smrt predstavlja mjeru zatvaranja majka jedne od njegovih žrtava. “To je tačka na kraju rečenice”, rekla je Kathleen Treanor, čiji je četverogodišnji McVeigh ubio.

Ko je bio Henry Kissinger? Za jedne briljantni vizionar, za druge ratni zločinac

Ko je bio Henry Kissinger? Za jedne briljantni vizionar, za druge ratni zločinac

Timothy McVeigh, koji je na svoj psihotičan način mislio da spašava Ameriku, nikada nije ubijen na skali Kisindžera, najcjenjenijeg američkog velikog stratega druge polovine 20. stoljeća.

Istoričar sa Univerziteta Yale Greg Grandin, autor biografije Kissinger's Shadow, procjenjuje da su Kissingerovi postupci od 1969. do 1976. godine, period od osam kratkih godina kada je Kissinger vodio vanjsku politiku Richarda Nixona, a potom i Geralda Forda kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i državni sekretar, značio kraj između tri i četiri miliona ljudi.

To uključuje "zločine izvršenja", objasnio je, kao u Kambodži i Čileu, i propuste, kao što je zeleno svjetlo za krvoproliće Indonezije u Istočnom Timoru; pakistansko krvoproliće u Bangladešu; i inauguracija američke tradicije korištenja i potom napuštanja Kurda.

Preminuo slavni američki diplomata i naučnik Henry Kissinger

Preminuo slavni američki diplomata i naučnik Henry Kissinger

Kubanci kažu da ne postoji zlo koje traje sto godina, a Kisindžer pokušava da dokaže da nisu u pravu“, rekao je Grandin za Rolling Stone nedugo pre nego što je Kisindžer umro. “Nema sumnje da će biti hvaljen kao geopolitički veliki strateg, iako je većinu kriza upropastio, što je dovelo do eskalacije.

Dobit će zasluge za otvaranje Kine, ali to je bila De Gaulleova originalna ideja i inicijativa. Bit će hvaljen za detant, i to je bio uspeh, ali on je potkopao svoje nasleđe svrstavajući se sa neokonzervacijama. I naravno, on će se osloboditi Votergejta, iako je njegova opsesija Danielom Ellsbergom zaista izazvala zločin”, piše Rolling Stone.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Henry Kissinger: BiH treba podijeliti i stvoriti muslimansku državu

Bosna i Hercegovina kao država nema budućnosti jer se radi o umjetnoj tvoreni u kojoj su primorana živjeti tri naroda.

Kazao je to bivši američki državni sekretar Henry Kissinger, poznat po svojim čestim izjavama o potrebi podjele Bosne i Hercegovine.

Njegov stav je kako će se BiH podijeliti na tri cjeline, od kojih bi svaka od njih bila neovisna država koja bi se mogla priključiti susjednim zemljama.

„Ne postoji 'bosanski jezik'. Ne postoji 'bosanska kultura'. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, Bošnjaka i Srba, umjetno stvorena u bivšoj Jugoslaviji i koju su glupo priznale kao državu zapadne sile. Smatram da trebamo stvoriti muslimansku državu, a dopustiti ostalim nacionalistima da osnuju svoje neovisne države ili da se priključe Republici Hrvatskoj i Srbiji“, rekao je bivši američki državni sekretar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije