Rishi Sunak je novi britanski premijer

4
Radiosarajevo.ba
Rishi Sunak je novi britanski premijer
Foto: EPA - EFE / Rishi Sunak

Bivši ministar financija Rishi Sunak bit će novi britanski premijer nakon Liz Truss, nakon što se bivši premijer Boris Johnson povukao iz utrke za novog čelnika Konzervativne stranke. 

Kao dječak Sunak je pohađao Winchester College, jedan od najprestižnijih internata na svijetu. Iako ne toliko popularan kao Eton, gdje su se školovali Johnson i David Cameron, Winchester je najstariji od sedam najprestižnijih internata u Britaniji.

Sunak je nakon internata studirao na Oxfordu - također gotovo pa obaveznom sveučilištu za buduće britanske premijere. Sunak je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju, a za vrijeme studija stažirao je u izbornom štabu Konzervativne stranke.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Nakon Oxforda započeo je s nizom poslova u finansijama, od kojih je prvi bio kao analitičar u investicijskoj banci Goldman Sachs od 2001. do 2004. Zatim je počeo raditi za hedge fond Children's Investment Fund Management, gdje je 2006. postao partner - iste godine kada je na Sveučilištu Stanford stekao MBA kao stipendist Fullbrightovog programa.

Sunak će u mnogočemu biti prvi britanski premijer. Bit će prvi koji vuče korijene iz Indije - njegovi su roditelji oboje indijskog podrijekla, rođeni u Africi, a u Britaniju su se doselili kao djeca. Sunak je rođen 1980. u Southamptonu. Osim što je hinduist, od tipičnih britanskih premijera razlikuje se i po tome što je antialkoholičar, a svoju je zakletvu kao zastupnik položio s rukom na Bhagavad Giti.

Sunak ulazi u povijest i kao najbogatiji britanski premijer. Imovina njegove supruge i njega procjenjuje se na oko 730 miliona funti, što ih po Timesu čini 222. najbogatijom britanskom porodicom, izjednačenom sa Slavicom Ecclestone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije