Rim: Protesti protiv Berlusconija

Radiosarajevo.ba
Rim: Protesti protiv Berlusconija

Foto: Reuters

Deseci hiljada talijana, među kojima su medijski djelatnici i borci za ljudska prava, u subotu su protestirali ulicama Rima protiv nadzora i pritisaka premijera Silvija Berlusconija na medije u skandalu u vezi s prostitutkama pozvanima u njegovu rimsku rezidenciju.

Vezano:
Berlusconija na terapiju
Berlusconi negirao optužbe da je plaćao prostitutke

Berlusconi je zatražio sudsku zapljenu imovine dva lista sklona ljevici, La Repubblice i L'Unite, u vrijednosti četiri miliona eura, zbog njihovog pisanja o skandalu u koji je upleten od maja. Zbog skandala Berlusconi tuži i neke strane novine, javljaju svjetske agencije, a prenosi Fena.

Iako su organizatori naveli da je na protest na središnjem rimskom trgu Piazza del Popolo izašlo oko 300.000 ljudi, svjetski meidji govore o broju od nekoliko desetina hiljada.

Protestanti su nosili transparente na kojima je pisalo: "Sada možeš i mene tužiti".

Berlusconi iz godine u godinu prkosi etičkim kodeksima kada je konflikt interesa u pitanju. Naime, talijanski premijer u vlasništvu ima tri veoma gledana talijanska TV kanala, te ima znatan utjecaj na državnu televiziju RAI.

Članovi njegove porodice i on sam nadziru jedan dnevni list, politički sedmičnik i najveću talijansku izdavačku kuću, prenijele su agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije