Nova dužnost / Richard Moore imenovan za novog čelnika britanske tajne službe MI6

29. 07. 2020. u 19:15:00 Fena

Shares: 0

Britanija je imenovala diplomatu Richarda Moorea za novog čelnika Tajne obavještajne službe, poznate kao MI6.

Moore, generalni direktor odjela za politička pitanja u Foreign Officeu i ranije je bio direktor MI6 i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, preuzet će novu dužnost u jesen, naslijeđujući aktuelnog čelnika špijunske službe Alexa Youngera.

"On se vraća u SIS s golemim iskustvom i nadzirat će rad grupe muškaraca i žena čiji su neumorni napori jedva primjetni u javnosti, ali su od ključnog značaja za sigurnost i prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Moore je obavljao dužnost britanskog ambasadora u Turskoj od januara 2014. do decembra 2017. Rođen u Libiji, on je studirao filozofiju, politiku i eknomiju (PPE) na Univerzitetu Oxford i bio je polaznik Kennedy škole na Harvardu.

"Sretan sam i počašćen što se od mene traži da se vratim da predvodim svoju službu. Radujem se što ću nastaviti taj rad skupa s hrabrim i posvećenim timom u SIS-u", izjavio je Moore, koji se prvi put pridružio MI6 u 1987.

Otac dvoje djece, Moore navodi kao svoje interese golf, planinarenje, ronjenje, turske ćilime, porculan i obilazak historijskih znamenitosti.

Younger je obavljao dužnost čelnika MI6 od novembra 2014. On je ostao na poziciji duže nego što je uobičajeno kako bi osigurao stabilnost kroz politička previranja izazvana pregovorima o Brexitu.

MI6, opisan među romanopiscima kao poslodovac nekih od najčuvenijih fiktivnih špijuna od Georgea Smileya Johna le Carréa do Jamesa Bonda Iana Fleminga, djeluje izvan zemlje i ima zadatak da brani Britaniju i njene interese, prenosi Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA