Reutersova dopisnica kriva za 'širenje laži'

Radiosarajevo.ba
Reutersova dopisnica kriva za 'širenje laži'

Porota specijalnog iranskog suda osudila je šeficu dopisništva novinske agencije Reutersa u Teheranu za "širenje laži" protiv islamskog sistema. Povod za osudu je bio video snimak žena koje treniraju borilačke vještine, a za koje je britanska agencija navela da se obučavaju za ubice.

Portparol sudskog vijeća Ali Akbar Kaseian izjavio je da je Parisu Hafezi, iranske nacionalnosti, porota u nedjelju proglasila krivom zbog snimka koji je u februaru objavljen pod naslovom "Iran uvježbava hiljade žena da budu nindža ubice". Nakon negodovanja Irana, koji je tvrdio da su u pitanju žene koje vole taj sport, Reuters se izvinio za grešku i promijenio naslov u "3.000 žena-nindži vježba u Iranu".

Teheran je ipak oduzeo akreditacije Reutersovim novinarima i suspendovao aktivnosti njegovog biroa u Teheranu. Većina novinara se preselila u Dubai, ali Hafezi nije bilo dozvoljeno da napusti zemlju.

Glasnogovornica Reutersa Barb Burg saopštila je da čekaju odluku suda i da do tada ne žele komentarisati slučaj. Očekuje se da će sud donijeti odluku o kazni tokom sedmice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije