Republikanci: Šta je obećao, a šta uradio Obama?

Radiosarajevo.ba
Republikanci: Šta je obećao, a šta uradio Obama?

Predsjednik američke republikanske stranke Michael Steele u petak je rekao da predsjedniku SAD-a Barack Obama neće primiti "nagradu za formiranje novih radnih mjesta", prenosi Fena.

"Jedna stvar je jasna, predsjednik neće primiti nagradu Amerikanaca za formiranje radnih mjesta, budžetsku odgovornost, ili za to što je svoje riječi pretočio u djela", navodi se u saopćenju Steelea, prvog Crnca koji se nalazi na čelu američke konzervativne stranke.

Steele je, reagujući na vijest da je predsjedniku SAD-a dodjeljena Nobelova nagrada za mir, također ocijenio da Amerikanci postavljaju pitanje: "Šta je, dakle, to uradio predsjednik Obama?".

Voditelj ultrakonzervativnog radija Rush Limbaugh izjavio je za dnevni list Politico da dodjela Nobelove nagrade "u cjelosti otkriva ko je Barack Obama".

"S ovom nagradom, svjetske elite podstiču Obamu, mirovnjaka, da ne šalje svoje dodatne trupe u Afganistan, da ne djeluje protiv Irana i njegovog nuklearnog programa i ustraje u svojim namjerama da unakazi SAD", rekao je on.

Jedino je republikanski senator John McCain, nesrećni rival Obame na predsjedničkim izborima 2008. , čestitao je svom bivšem protivniku.

Ostale reakcije: Nagrada preuranjena

Odluka da se jedna od najvrijednijih svjetskih nagrada dodijeli predsjedniku niti devet mjeseci otkako je preuzeo dužnost i dok se još uvijek čeka neki njegov veliki vanjskopolitički uspjeh, izazvala je čuđenje novinara nakon objave u Oslu.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade nagradio je Obamu zbog "iznimnih napora u jačanju međunarodne diplomacije i saradnje među narodima". Ali, kritičari, posebno iz arapskog i muslimanskog svijeta, kažu da je ta odluka preuranjena.

Obamin savjetnik za medije prije zore probudio je predsjednika koji je bio "zatečen" tom viješću. Nakon što je od Reutersa primio e-mail u kojem stoji da je zatečen cijeli svijet, Obamin savjetnik David Axelrod odgovorio je: "Kao i mi!".

I dok je neki državnici i raniji dobitnici Nobela, poput Nelsona Mandele i Mihaila Gorbačova, pozdravljaju, ima i onih koji odluku smatraju nepromišljenom i nezasluženom.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze i protivi se mirovnom sporazumu s Izraelom, saopštio je da je nagrada u najboljem slučaju preuranjena.

"Nobelova nagrada za mir? Obama bi trebao dobiti nagradu za raspirivanje nasilja i ubijanje civila", rekao je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Ali, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat pozdravio je odluku i izrazio nadu da će "Obama biti u stanju postići mir na Bliskom istoku".

Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland odbacio je novinarske kritike da je Obama dobio nagradu prerano, rekavši da je njome priznato sve ono što je učinio proteklih godina.

"Nadamo se da će to bar malo pridonijeti onom što želi postići", izjavio je Jagland na konferenciji za novinare.

Bez spominjanja Obamina prethodnika Georgea W. Busha, naglasio je kako je Obama, nakon preuzimanja dužnosti u januaru, promijenio odnos SAD-a prema ostatku svijeta. "Višestrana diplomacija ponovno je dobila centralnu ulogu uz isticanje važne uloge UN-a i ostalih međunarodnih institucija", pojasnio je Jagland.


Obama dobio Nobela za mir (VIDEO)
Selma Prodanović: Kome treba Obamina nagrada za mir - nama ili njemu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije