Reporteri bez granica: U Iranu uhapšeno još pet novinara

Radiosarajevo.ba
Reporteri bez granica: U Iranu uhapšeno još pet novinara

Reporteri bez granica saopćili su da je još pet novinara uhapšeno u Iranu, gdje je ukupno 41 novinar u zatvoru, mjesec dana poslije predsjedničkih izbora.

Ova međunarodna organizacija za zaštitu novinara osudila je "rastuću represiju" nad novinarima, ocijenivši da je situacija u Iranu "veoma zabrinjavajuća".

Reporteri bez granica navode da je u nedjelju uhapšen Tohid Bigi, fotograf i saradnik sajta Mashrote, koji je podržavao predsjedničkog kandidata Mehdija Karubija.

Dan ranije, uhapšen je drugi fotograf, Madžid Saidi, koji je radio za nekoliko lokalnih i svjetskih agencija. Uhapšen je u svom domu, kada su po njega došli predstavnici obavještajne službe Irana.

Novinarka i direktorka bloga Paineveste Henghameh Shaifi uhapšena je 29. juna, na isti način, navodi ova međunarodna organizacija i dodaje da su privedena još dva novinara.

Svi oni su odvedeni u nepoznato mjesto i njihova porodica nema nikakvih informacija o njima, dodaje se u saopćenju.

Organizacija navodi da su uslovi pritvora u Iranu dramatični i zahtjeva da svi novinari budu oslobođeni, prenosi u ponedjeljak Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije