Rekordan broj studenata crne boje kože na Univerzitetu Cambridge

Radiosarajevo.ba
Rekordan broj studenata crne boje kože na Univerzitetu Cambridge
Foto: Business Academy / Ilustracija

Efekat Storzmy doprinio je da rekordan broj Britanaca crne boje kože studira na prestižnom Univerzitetu Cambridge, piše list The Guardian.

Iz Cambridgea su potvrdili da je prvu godinu studija upisala 91 osoba crne boje kože, što je povećanje od 50 posto u poređenju sa prošlom godinom.

Zasluge za to pripadaju muzičkoj zvijezdi Storzmy. Ovaj reper, također crne boje kože, najavio je da će stipendirati buduće studente to jeste da će finansirati školarine i troškove života. Kako su istakli iz Camridgea, nakon toga je uočen porast broja studenata crne boje kože.

Da što veći broj ovih osoba studira, doprinijela je YouTube influenserka Courtney Daniella koja je nekada bila studentkinja Cambridgea. Cambridge je snimio video u kojem Courtney poziva na apliciranje za studiranje na ovom univerzitetu.

Cambridge tvrdi da kod njih ove godine studira rekordan broj osoba crne boje kože, azijskog porijekla i druge etničke manjine. Od ukupnog broja studenata, oni čine 27 posto.

"Uložili smo velike napore da pošaljemo poruku da su studenti različitih etničkih identiteta dobro došli kod nas. Ovo je rekordan broj studenata crne boje kože. Zasluge pripadaju i njihovom predanom radu i odgovornosti. To ne znači da smo snizili kriterije upisa", rekao je Graham Virgo iz Univerziteta Cambridge.

Prema njegovim riječima, zasluge pripadaju i zaposlenima jer su takođe predano radili da bi se ovo postiglo.

Iz Cambridgea tvrde da su studentske organizacije svojim aktivnostima radile među mladim ljudima koji možda nisu namjeravali ili nisu imali hrabrosti da apliciraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Predsjednica Afričko-karipskog društva koje djeluje pri Univerzitetu Wanipa Ndhlovu je istakla da je cilj bio, kako je rekla, poslati signal da studenti crne boje kože mogu naći svoje mjesto na Cambridgeu i uspjeti. Nada se da će se mnoge osobe iz ove populacije odvažiti da budu studenti na Cambridgeu.

Laburistički parlamentarac David Lammy iz Tottenhama je kritikovao stvari koje se odnose na upis studenata iz različitih identiteta odnosno porijekla.

"Sramotno je da smo ovako dugo čekali na ovo. Ali, dobra je vijest što je sve više studenata crne boje kože na Cambridgeu i što smo vidjeli takav napredak ove godine. Potrebno je još mnogo toga učiniti. Posebno se to odnosi na osobe ispod 21 godine starosti koje su etnički mnogo raznovrsnije. Moraju se provesti radikalne reforme na britanskim najboljim univerzitetima u cilju da se pruži prilika talentima različitih identiteta, iz različitih škola i različitog porijekla", mišljenja je Lammy.

Prošli mjesec Cambridge je objavio da se povećao broj studenata koji su pohađali državne škole. Tvrde da se povećao prijem studenata koji žive u slabije razvijenim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, navodi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije