Registrovan 24 smrti slučaj od novog virusa ptičije gripe

Radiosarajevo.ba
Registrovan 24 smrti slučaj od novog virusa ptičije gripe


Smrtonosni virus ptičije gripe H7N9
u ponedjeljak je odnio novu žrtvu u Kini kada je preminuo bilnički pacijent, povećavajući broj umrlih od nedavno identifikovnog virusa na 24, javili su državni mediji.

Pacijent po prezimenu Chen preminuo je u istočnom gradu Šangaju nakon što je bezuspješno liječen 12 dana, javila je državna novinska agencija Xinhua. Kina je do sada registrirala više od 120 slučajeva infekcije virusom H7N9.

Većina slučajeva otrkako je novi virus identificiran krajem marta ograničena je na istok Kine, a samo jedan slučaj van matične treritorije Kine zabilježen je na Tajvanu. Tajvanska žrtva zarazila se, međutim, u Kini.

Eksperti, međutim strahuju od mogućnosti da virus mutira u oblik lako prenosiv s čovjeka na čovjeka i da stvori pandemiju.   

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da do sada nije bilo dokaza o transmisiji virusa s čovjeka na čovjeka, upozoravajući da je H7N9 "jedan od najsmrtonosnijih" virusa gripe ikada registriranih.

Kineski istražitelji, izvještavajući u naučnom magazinu Lancet u četvrtak, saopćili su da je perad izvor virusa među ljudima.

Kineski zdravstveni zvaničnici priznali su takozvane "porodične slučajeve" u kojima se članovi jedne porodice zaraze, ali se nije uspostavila nikakva transmisija s čovjeka na čovjeka, javila je Fena.  

Većina do sada prijavljenih slučajeva nije rezultirala smrću pacijenata, a neki su otpušteni iz bolnice nakon očiglednog oporavka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije