Recep Tayyip Erdogan polaže zakletvu za treći predsjednički mandat

2
Hina
Recep Tayyip Erdogan polaže zakletvu za treći predsjednički mandat
Foto: EPA - EFE / Recep Tayyip Erodgan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas polaže zakletvu kao šef države nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora čime je produljio dva desetljeća dugu vladavinu za još pet godina u vrijeme kad se ekonomski problemi Turske pogoršavaju.

Nakon inauguracije u parlamentu uslijedit će raskošna ceremonija u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Ankari kojoj će prisustvovati deseci svjetskih čelnika.

Turski čelnik, koji je uveo promjene u društvo, ali izaziva i podjele, pobijedio je u drugom krugu 28. maja protiv moćne opozicione koalicije i to unatoč ekonmskoj krizi i oštrim kritikama nakon razornog zemljotresa u februaru koji je ubio više od 50.000 ljudi.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Erdogan je osvojio 52,1 posto glasova, a njegov sekularni suparnik Kemal Kilicdaroglu 47,9 posto, pokazuju službeni rezultati. Turski čelnik s najdužim stažom suočava se s neposrednim i velikim izazovima u trećem mandatu potaknutim usporavanjem ekonomije i vanjskopolitičkim napetostima sa Zapadom.

"S geopolitičke tačke gledišta, izbori će osnažiti tursku nedavnu težnju neovisnoj vanjskoj politici", rekao je Matt Gertken, glavni geopolitički strateg u BCA Researchu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije