"Različite su kulture": Muslimanskoj porodici ne dozvoljavaju da kupi kuću

J. M.
"Različite su kulture": Muslimanskoj porodici ne dozvoljavaju da kupi kuću
Foto: Kurier / Abu El Hosna sa dijelom svoje 11-člane porodice

Bura u austrijskom selu Dörfles (općina Weikendorf): 11-člana muslimanska porodica želi se preseliti u to naselje sa 265 stanovnika, međutim načelnik im odbija dozvoliti da kupe imovinu. 

"Različite su kulture islamskog i zapadnog svijeta", objasnio je Johann Zimmermann, član Austrijske narodne stranke (ÖVP), načelnik čija je odluka izazvala uzbunu.

Abu El Hosna, otac porodice koja je nepoželjna u Dörflesu, traži izvinjenje jer se osjeća diskriminiranim, a o cijelom slučaju upoznat je i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Protiv gradonačelnika je protestiralo i nekoliko uglednih Austrijanaca, poput dobitnice Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek.

"Ne možemo vjerovati da u Austriji u 2019. godini prevladava takvo razmišljanje, da se ljudi sprečavaju  u kupovini imovine zbog religijskih razloga", napisali su ugledni Austrijanci.

No, Johanna Mikl-Leitner, guvernerka pokrajine Donja Austrija, koja je stranačka kolegica načelnika Johanna Zimmermanna, stavila je do znanja da religijska pripadnost nije razlog za odbijanje dozvole za kuću.

Mještani su potpisali peticiju kojom uskraćuju dobrodošlicu muslimanskoj porodici, a kao razlog neki navode "slabu finansijsku situaciju Abu El Hosne", dok se drugi boje "nekontrolirane migracije" i "uspostave šerijata u selu".

Austrijski mediji pišu da su muslimanski aktivisti za 30. juni najavili protest u Dörflesu. Zamjenik gradonačelnika Weikendorfa smatra da su protesti kontraproduktivni u trenutnoj "situaciji nabijenoj emocijama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije