Razgovor EU čelnika s Kinezima: "Ne pomažite Rusiji"

9
Radiosarajevo.ba
Razgovor EU čelnika s Kinezima: "Ne pomažite Rusiji"
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Čelnici Europske unije pozvali su Kinu da pomogne u okončanju rata u Ukrajini, nakon što su sa svojim kineskim kolegama imali, kako su nazvali, "iskrene" razmjene stavova.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su internetski sastanci s kineskim vodstvom, premijerom Li Keqiangom i predsjednikom Xi Jinpingom, protekli u vrlo "ozbiljnoj atmosferi".

"Današnji summit sigurno nije bio uobičajen", istakla je te dodala da kao stalna članica Vijeća sigurnosti Kina ima "vrlo posebnu odgovornost".

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Govoreći na konferenciji za novinare uz nju, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je poručio:

"Pozivamo Kinu da pomogne u okončanju rata u Ukrajini. Kina ne može zatvoriti oči pred ruskim kršenjem međunarodnog prava."

Von der Leyen je naglasila da su upozorili kineske čelnike da ne pomažu Rusiji da izbjegne zapadne sankcije:

"Također smo vrlo jasno rekli da bi Kina trebala, ako ne podržavati, barem se ne miješati u naše sankcije. To bi dovelo do velike štete po ugled Kine ovdje u Europi."

Ona je još podsjetila da su Kina i Europska unija svakodnevno trgovale robom i uslugama od gotovo 2 milijarde eura, dok je trgovina između Kine i Rusije iznosila samo 330 miliona eura dnevno.

Michel je dodao da je EU izrazila zabrinutost zbog ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Kongu, kao i zbog "diskriminatornog" trgovinskog spora Pekinga s državom članicom EU Litvanijom.

Njih dvoje su zaobišli pitanja o tome jesu li dobili garancije od Kine da neće pomoći Rusiji. "Nadamo se da su Kinezi čuli naše argumente", rekao je Michel.

Činilo se da je sastanak s Xijem trajao manje od jednog sata, prema objavama dužnosnika EU-a na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije