Razbijena najveća grupa organizatora džeparenja

Radiosarajevo.ba
Razbijena najveća grupa organizatora džeparenja


U Francuskoj i Italiji uhapšeni su organizatori džeparenja koja su za njih činile djevojčice iz BiH. To je najveća i najbolje organizirana mreža te vrste ikada otkrivena na području Pariza. Djevojčice su iz BiH dovođene u Francusku, gdje su učile krasti, a neke su, prema riječima francuskih zvaničnika, porodice prodale.

Francuska policija navodi da su kriminalci iz BiH, za koje je u Parizu džeparila grupa djevojčica, na taj način zaradili oko 4 miliona eura. Jedna od djevojčica je u metrou u Parizu i drugim mjestima gdje se nalazi veći broj turista za jedan dan ukrala čak 100.000 eura. Prema riječima pariskog tužioca Jean-Claudea Marina, djevojčice su imale zadatak da moraju ukrasti 300 eura dnevno, a u suprotnom su ih tukli, palili cigaretama, a nekad i silovali.

Na čelu te kriminalne organizacije je 58-godišnji državljanin BiH koji je trošio novac za kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina u Italiji, a dio je trošio i u kockarnicama. On i njegova dvojica sinova uhapšeni su u Italiji i očekuje se njihovo izručenje Francuskoj. Ukupno je uhapšeno 18 osoba i u narednim danima se očekuje podizanje optužnica.

Istraga je pokrenuta 2008. godine. Tada su francuski istražitelji bili zapanjeni kada je preko polovine od 333 mladih koje su ispitivali zbog džeparenja reklo da se prezivaju Hamidović. Vjeruje se da je riječ o pseudonimu koji su koristili mladi članovi grupe. Djevojčice koje su tokom razgovora sa policijom optužile vođe kriminalne grupe za silovanje i zlostavljanje smještene su u centar za mlade u Francuskoj. Zvaničnici nemaju informacije o sudbini brojnih drugih djevojčica.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije