Raste broj mrtvih u Izraelu, Netanyahu prijeti: "Bježite iz Gaze"

7
Radiosarajevo.ba
Raste broj mrtvih u Izraelu, Netanyahu prijeti: "Bježite iz Gaze"
Foto: X.com / Izrael

Tokom posljednjih nekoliko sati avioni ratnog vazduhoplovstva Izraela napali su lansirano mjesto i ubili dvojicu terorista koji su se nalazili u njegovoj blizini, objavile su Izraelske vazdušne snage.

"Identifikovana je teroristička ćelija koja je pokušala prodrijeti na izraelski teritorij preko plaže Zikim i spriječeno je njezino daljnje djelovanje. Teroristi i njihova vozila otkriveni su kako pokušavaju prijeći ogradu iz Pojasa Gaze u Izrael te su u svojoj namjeri spriječeni", kazali su.

Militanti Hamasa oteli su velik broj izraelskih civila i vojnika i drže ih u zarobljeništvu u Gazi, potvrdila je izraelska vojska.

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Vojska je potvrdila tvrdnje Hamasa da su njegovi borci oteli nekoliko Izraelaca nakon što su probili ogradu na granici i upali u zajednice na jugu.

Vojska nije objavila dodatne pojedinosti, niti otkrila koliko je Izraelaca zarobljeno.

Tokom dana bilo je nekoliko dojava o odvođenju talaca.

Društveni mediji prepuni su videa za koje se tvrdi da prikazuju borce Hamasa kako vuku beživotna tijela izraelskih vojnika i paradiraju zarobljenim civilima ulicama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u podužem postu na Twitteru napisao je da će "Izrael pobijediti u ovom ratu bez ozbzira na visoku cijenu". Potom je zaprijetio Hamasu:

"U svim dijelovima Gaze gdje je Hamas prisutan i gdje se njihovi borci skrivaju, ostat će samo ruševine. Kažem sada satnovnicima Gaze - otiđite sada jer ćemo silu priminjeniti svugdje", rekao je Netnayahu i dodao da se trenutno vode borbe na zadnjim lokacijama koje se "čiste od terorista".

[twitter]https://twitter.com/IAFsite/status/1710763411343081513

[/twitter]

"U borbi s teroristom ubijen je jedan izraelski zapovjednik", poručile su Izraelske obrambene snage. Riječ je pukovniku Jonathanu Steinbergu, koji je bio zapovjednik Nahal brigade.

Situacija u Izraelu i dalje nije u potpunosti pod kontrolom pošto na jugu zemlje još traju borbe s infiltriranim militantima Hamasa, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske

Hamasovi borci u iznenadnom su napadu probili u Izrael na nekoliko lokacija i na desetke vojnika i civila uzeli za taoce.

Zapovjednik izraelske vojske u kratkom je brifingu na društvenim mrežama kazao da će velik broj civilnog i vojnog osoblja koje je Hamas uzeo kao taoce u subotnjem iznenadnom napadu na izraelske gradove u blizini Gaze oblikovati budućnost rata i ono što će Izrael učiniti protiv Hamasa.

Nešto ranije je gzapovjednik oružanog krila Hamasa u kratkoj video poruci rekao da broj zarobljenih izraelskih civila "višestruko prelazi nekoliko desetaka", prenosi Jutarnji.hr.

Sva dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije