Rasmussen poziva EU da se 'približi Turskoj'

Radiosarajevo.ba
Rasmussen poziva EU da se 'približi Turskoj'

Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u četvrtak u Bruxellesu zemlje Evropske unije da razvijaju svoje vojne odnosi s Turskom i tako uklone jednu prepreku ka normalizaciji odnosa EU-NATO.

Treba prije svega zaključiti sigurnosni sporazum s Turskom i dati joj mjesto u Evropskoj agenciji za odbranu, a zatim posebno insistirati na tome da saradnja podrazumijeva sve zemlje NATO-a i EU, bez izuzetka, rekao je Rasmussen nakon sastanka s ministrima odbrane EU.

Generalni tajnik NATO-a je rekao da uviđa da "osnovni problem" odnosno podjela Kipra, i spor koji iz njega porizilazi, i dalje postoji.

Kipar je podijeljen 1974. godine, nakon što je vojska Turske zauzela njegov sjeverni dio da bi spriječila priključenje ostrva Grčkoj, u kojoj je tada na vlasti bila vojna hunta.

Pošto Turska nije članica EU-a, a Kipar nije član NATO-a, njihov spor sprečava sve pokušaje da se odnosi između EU-a i NATO-a odvijaju nesmetano, navodi France Presse.

fena/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije