Ramzan Kadirov se rukovao i slikao sa mladim gej pjevačem, a onda naredio da ga ubiju?

4
Radiosarajevo.ba
Ramzan Kadirov se rukovao i slikao sa mladim gej pjevačem, a onda naredio da ga ubiju?
Foto: Agencije / Zelimhan Bakajev i Ramzan Kadirov

Popularni čečenski pjevač za kojeg se dugo vjerovalo da je ubijen u okviru "gej čistke" u ruskoj republici bio je mučen i pogubljen po naređenju Ramzana Kadirova, nakon što se lider Čečenije "lično uvrijedio" njegovom seksualnom orijentacijom, tvrdi se u novom izvještaju.

Zelimhan Bakajev (25) živio je u Moskvi a popularnost je stekao van regiona Sjevernog Kavkaza, gdje je nestao u avgustu 2017. nakon što se vratio kući da prisustvuje vjenčanju svoje sestre. Grupe za ljudska prava su oglasile alarm u vezi njegovog nestanka, upozoravajući da se vjerovatno našao na meti "gej čistke" koja je bila u toku u ovom predominantno muslimanskom regionu, piše "Dejli bist".

Čečenski zvaničnici su tvrdili da je pobjegao u Evropu, dok je Kadirov – kojeg ponekad zovu "Putinovim vojnikom" zbog zdušne podrške ruskom predsjedniku – sugerisao da su Bakajeva ubili članovi njegove porodice koji su se sramili njegove seksualne orijentacije.

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Sada je Krizna grupa NC SOS, organizacija za ljudska prava koja pomaže LGBTIQ+ zajednici u Sjevernom Kavkazu, objavila da je Bakajeva pratila čečenska bezbjednosna služba sa zadatakom da se ustanovi da li je on homoseksualac ili ne. Neimenovani izvor blizak Kadirovu opisao je kako je čečenski lider, nakon što je saznao za seksualnu orijentaciju Bakajeva, uzeo to kao "ličnu uvredu", jer su se on i mladi pjevač prethodno rukovali i pozirali zajedno za fotografiju. Reagovao je tako što je naredio svojim snagama bezbjednosti da se "pozabave" Bakajevim, prema izveštaju.

Bakajev je navodno mučen prije nego što je ubijen. Tijelo je predato njegovoj porodici kojoj su vlasti rekle da ga "sahrani kao psa", prema Kriznoj grupi NC SOS.

Nestanak i, kako se pretpostavlja ubistvo Bakajeva, privuklo je svjetsku pažnju i pozive Rusiji da istraži šta mu se dogodilo a uslijed rastućeg pritiska javnosti čečenska državna televizija uprla je na dva očigledno montirana snimka na YouTubeu kao dokaz da je on živ, zdrav i u Njemačkoj.

Nekoliko meseci kasnije, u januaru 2018, Kadirov je u bizarnom govoru, kako se činilo, potvrdio da je Bakajev mrtav i ponudio detaljan opis njegovog ubistva, tvrdeći da ga je izvršila porodica pjevača.

"Njegovi rođaci, koji ga nisu pazili i koji su se stidili što je on jedan od njih, sada kažu da ga je Kadirov uzeo", obratio se čečenski lider publici uniformisanih snaga bezbjednosti, dodajući da "nema dokaza" o umiješanosti države.

"Rekli su mu da dođe, a kad je stigao, očigledno su se njegovi bliži ili dalji rođaci suočili sa njim i rekli: "Ti si gej". Znali su šta njihov rođak radi. Zar nema nikoga u selu, bilo kog čovjeka u porodici koji može da prizna da su oni to uradili? Dobro oni znaju ko im je bio rođak", rekao je Kadirov prije nego što je Bakajeva nazvao "kreaturom".

Husein Bakajev, Zelimhanov otac, porekao je tvrdnje Kadirova.

"Nijedan od njegovih rođaka nije stavio prst na njega i nije bilo razloga da se stavi prst na njega", rekao je on za RFE/RL u Rusiji, prenosi Blic.rs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije