Raketni napadi u Ukrajini: Pet osoba je poginulo

0
AA
Raketni napadi u Ukrajini: Pet osoba je poginulo
Foto: Anadolija / Ekplozija u Kijevu

Najmanje pet osoba poginulo je u četvrtak rano ujutru tokom novih ruskih napada na više ukrajinskih gradova.

"Do sada su prijavljene četiri žrtve. Radi se o četiri odrasle osobe, dva muškarca i dvije žene. Bili su kod kuće kada je raketa pala. Ruševine se raščišćavaju. Ispod se može nalaziti još ljudi", objavio je guverner Lavova Maksim Kozitski na Telegramu.

Navodeći da je vazdušna uzbuna u regionu trajala četiri sata, Kozitski je rekao da su rakete uništile tri stambene zgrade i tri automobila.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak objavio je na Telegramu da je jedna osoba u regionu ubijena tokom raketnog napada na okruge Dnjepar, Pavlograd, Krivoriški i Nikopolj.

"Oštećena je energetska infrastruktura i industrijska preduzeća. Došlo je do ozbiljnog razaranja. Hitne službe rade na terenu", rekao je Lisak.

Eksplozija u Kijevu: Intenzivirani ruski napadi na energetsku infrastrukturu

Eksplozija u Kijevu: Intenzivirani ruski napadi na energetsku infrastrukturu

Rakete su pogodile i glavni grad Kijev, Harkov, koji se nalazi blizu ruske granice, kao i crnomorski grad Odesu.

Podsjetiomo i da je guverner Odese Maksim Marčenko rekao da je u napadu pogođen energetski objekat, što je uzrokovalo nestanke struje.

"Kao rezultat masovnog raketnog napada, pogođena je lokacija energetske infrastrukture u regionu, kao i stambeni objekti", naveo je Marčenko na Telegramu, dodajući da nema žrtava.

Ratište u Ukrajini
Foto: EPA: Ratište u Ukrajini

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko objavio je da je posljednji dalekovod za napajanje nuklearne elektrane Zaporožje oštećen tokom napada, napominjući da trenutno koriste dizel agregate.

"Odbrojavanje je počelo. Ako se napajanje elektrane ne može obnoviti vremenskom roku od 10 dana, može doći do nesreće s posljedicama po cijeli svijet", dodaje se u saopštenju urajinske nuklearne energetske kompanije Energoatom.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u ratu Rusije i Ukrajine do sada su poginula 8.173 civila, dok ih je 13.620 ranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije